Ak Koyunun Kara Kuzusu da Olur Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Ak Koyunun Kara Kuzusu da Olur Atasözü İle İlgili Kompozisyon

İnsanların eğitiminde çok fazla etken vardır . Bunların en başında aile gelir . Ancak aileden başka arkadaş çevresi , televizyon , internet vb. daha birçok kaynak da çocukların eğitimin de rol almaktadır . Tabi bu eğitimin tamamı iyi yönde olmayabilir . Yani bir kısım insanlar olumlu yönde etkilerken bir kısım insanlarda olumsuz yönde etkiler çocukları .

" Ak koyunun kara kuzusu da olur " atasözü bir ailenin çok iyi olmasının o anne babadan doğan çocukların tamamının çok iyi , terbiyeli , ahlaklı olacağı anlamına gelmez manasına gelmektedir . Yani iyi anne babanın çocuğu iyi , kötü anne babanın çocuğu kötü olur diye bir kaide yoktur . Toplumda da bunun örnekleri çoktur . Mesela dinine bağlı hatta din adamı olan bir babanın çocuğu dini reddedebiliyor ya da öğretmen bir anne babanın çocuğu derslerine karşı çok ilgisiz , haylaz bir çocuk olabiliyor . Bu gerçeği anlatmak için atalarımız " alimden zalim de doğar " diye bir söz de söylemişlerdir .


Her anne baba çocuğunun iyi olması için gayret gösterir . Terbiyeli olsun , eğitimli olsun diye elinden geleni yapar ama bazen de istedikleri gibi olmayabilir . Yani iyi insanlar tarafından yetiştirilmesine rağmen yanlış yollara meyleden insanlar da olabilir .

3 yorum:

Deneme