Toplumun İlerlemesinde Bilim mi Daha Önemlidir Yoksa Sanat mı ?

Toplumun İlerlemesinde Bilim mi Daha Önemlidir Yoksa Sanat mı ?

Toplumun ilerlemesinde bilim mi daha önemlidir yoksa sanat mı sorusu insan yaşamı için su mu daha önemlidir yoksa yiyecekler mi ?  sorusuna benzemektedir . Elbette cevabınız her ikisi de olacaktır . Bir toplumun ilerlemesi için de hem sanat hem de bilim hayati öneme sahiptir .

Atatürk " Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir " sözü ile sanatın bir millet için hayati öneme sahip olduğunu dile getirmiştir . Bir millette sanat ve sanatçı geri plana itildi ise o toplumda insanlar manevi yönden bir gerileme içerisine girer ve estetik hazdan yoksun ,  sadece diğer canlılar gibi yiyip içmek , üremek gibi ihtiyaçlarını yerine getiren bir insan yığını haline gelir . Sanat insanların olaylara farklı açılardan bakmalarını , empati kurabilmelerini sağlar . Bu sebeple sanatsız bir millet düşünülemez .

Bilim milletlerin çağın ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri , toplumun önünde her türlü alanda tehdit oluşturan hastalıkların çözümünü bulabilmeleri gibi yüce amaçlara hizmet eder . Bilime önem veren milletler başka milletlerin mandası altına girmekten kurtulur , kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayan bağımsız bir  toplum haline gelir . Bilime gereken değeri veren toplumlar dışa bağımlılıktan kurtulur başkalarının açtığı yoldan gitmek yerine kendi hedefleri doğrultusunda kendi yolunu kendi açar .


Sanat ve bilim dünya milletleri arasında saygın bir yer kazanmak isteyen toplumların en önde gelen ülküleri olmalıdır . Sanatla manevi yönümüzü güçlendirirken bilim ile maddi ve manevi yönlerimize güç katabiliriz . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme