Savaş İle İlgili Kompozisyon Örneği

Savaş İle İlgili Kompozisyon

Devletlerin  ya da ülkelerin  aralarında bulunan siyasi , sosyal , ekonomik..vb  anlaşmazlıklar nedeni ile  siyasi ilişkilerini bitirerek  birbirlerine karşı orduları ile giriştikleri silahlı  eyleme savaş denilir . Savaşlar toplumlar arasına nifak tohumu sokan , milyonlarca insanın ölümüne , yaralanmasına , sakat kalmasına ve birçok hastalığın başlamasına neden olan  kötü bir  eylemdir . Güçlü olan ülkeler çıkarları için , daha fazla mala sahip olmak için , daha fazla sömürge elde edebilmek için yıllarca savaşlar yapmış ve bu savaşta da binlerce masum canlar gitmiştir .

Hiçbir insan ölmesin , zarar görmesin . Savaşlarda en çok zarar görenlerde bebekler , çocuklar , yaşlılardır . Bunlardan en acı vereni elbette ki  bebeklerin bombalar içinde can vermesi ve yaralanmasıdır . Ülkelerin insanlıktan çıktığı ve insanlığın yok olduğu toplumlarda savaş da kaçınılmaz olmuştur . Savaş sadece ülkeler arasında değil , bir ülkenin kendi içinde de olabilmektedir  . Günümüzden örnek vermek gerekirse Suriye'deki iç savaşı gösterebiliriz . Esed rejimi diktatör olduğu için kendi sivil halkına bombalar yağdırmaktadır ve  küçücük yavruların kanlar içinde kalması ve diri diri ölmesi ne yazık ki dehşet verici vahim bir olaydır . Yönetimdeki o zalim diktatör kendi halkına silah doğrultan cani bir kimsedir . O ölen bebekler , çocuklar , yaşlılar en güzel çağlarını yaşayamadan bombalar içinde acı çekerek gittiler bu dünyadan.  Savaşın olduğu o bölgede ne yazık ki çok az sayıda doktor var ve yeri geliyor ameliyatlar bile narkoz verilmeden gerçekleştiriliyor . Küçücük bedenler bu ameliyata dualar okuyarak dayanmak istiyor ve iman gücü ile dua okuyarak acısını unutmaya çalışıyor. Bunun hesabını verecek olanlar verecektir elbet bir gün ama işte insan  olduğumuz için ciğerlerimiz yanıyor ve canlarımız gidiyor . İnsanın yüreğini parçalayan , bebeklere zarar veren bu zalimler elbette bir gün zulmüne uğrayacaktır . Savaş işte bu kadar acı verici , kalıcı hasar oluşturan bir olaydır . Savaşla ilgili güzel bir söz vardır '' En kötü barış bile en iyi savaştan iyidir'', diyerek savaşın hiçbir yönünün iyi olmadığı vurgulanmaktadır . Yani savaş hiçbir zaman milletlere mutluluk vermemiş sonucu hep ölüm , kan , göz yaşı olmuştur . Savaşlar  insanlığı bitiren  eylemlerdir. Bir ülkenin savaşa girmesi ile hem binlerce insanı hayatını kaybeder , hem ekonomik kayıplar yaşanır, o ülkenin doğal ve tarihi yapıları  bombalar içinde yok olup gider .  Bunun için savaşın asla iyi bir tarafı yoktur .


Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk de barışın savunucusu olmuş, mecbur kalınmadığı sürece savaştan yana olmamış ve şu sözü söylemiştir: Yurtta Sulh Cihanda Sulh'' diyerek barışı savunmuş savaşı istememiştir.  Yapılan savaş haklı gerekçesi olsa bile masum insanlar, siviller asla zarar görmemeli, ve kundağında olan yavrularımız acı çekmemeli ve onlara kıyılmamalıdır. Allah hiçbir ülkeye savaş yaşatmasın ve savaşı isteyen, insana kıymak isteyen zalimleri de zulmüne uğratsın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve beraberliğini bozmasın ve milletimize bir daha istiklal Marşı yazdırmasın inşallah.

8 yorum:

Deneme