Zorbalık İle İlgili Kompozisyon

ZORBALIK KONULU KOMPOZİSYON

Zorbalık adı üstünde bir işi zorla yaptırmak , tehdit etmek anlamındadır . Zorbalık bilinçli ve istekli olarak yapılır . Amaç karşısındaki kurbanın canını acıtmaktır . Zorbalık daha çok okullarda gerçekleşen bir şiddet türüdür . Kişi istediğini zorla yapar , baskı kurar , karşıdaki kişiyi etkisi altına alır . İstediğini başarana kadar bu şiddete devam eder .

Zorbalık yukarıda da bahsettiğim gibi okullarda akranlar arasında daha çok yaygındır . Bunlar genelde akran zorbalığı şeklinde ya da büyük öğrencilerin küçük öğrencilere yaptığı  zorlamalar ve baskılar şeklindedir . Zorbalığın çeşitleri  de vardır.  Sözel zorbalık , fiziksel zorbalık ,  jest ve mimikler ile yapılan zorbalık  gibi çeşitleri vardır .   Kişi zorbalığı çeşitli şekilde yapar . Canını acıtarak ,  bir eşyasını çalarak , kaş göz hareketleri ile korkutarak ,   küfürler savurarak ,  fakir bir kimsenin durumu ile alay ederek onu küçümseyerek ...vb.   En çok etkilenenler küçük çocuklardır. Zorbalık karşısında haklarını arayamaz ve psikolojik olarak etkilenirler .  Bundan dolayı çocuklarımıza küçük yaşta iyi bir insan olmayı ve insanlara zarar vermemeyi öğretmeliyiz .  Bazı çocuklar annesi ve babası tarafından terk edildiği için sokaklarda hayatını yaşar , orada yaşam mücadelesi verir ve aynı zamanda kötü alışkanlıklar da edinebilir . Bu alışkanlıkları okuldan yaşça kendinden küçük çocuklara da yaptırmaya çalışır , yapmadıkları takdirde onlara çeşitli yollarla zarar vermeye çalışır .  Şımartılmış zengin çocukları da  , fakir hayatı görmediği için , ailede iyi insan olma eğitimi verilmediği için maddi durumu düşük olan öğrenci arkadaşları ile alay eder ve onlara şiddet uygulayabilir .


Zorbalıkla mücadelede en büyük görev anne babalar, öğretmenler ve yakın çevreye düşmektedir . Küçük yaşta çocuklarına şefkatli ve merhametli olmayı öğretmeli ve vicdan duygusunu yerleştirmelidirler . Başkasına zarar vermenin çok kötü olduğunu söyleyerek onları eğitmelidirler .  Bunun için kardeşlik duygusunu ve sevgiyi gönüllerine inşa etmeliyiz . Çocuklarımıza asla şiddet uygulamamalıyız ki ilerde onlar da başkalarına şiddet uygulamasın . Daha güzel bir dünyada birlik ve beraberlik içinde yaşamak için sevgi verelim çocuklarımıza ki sevgiyi yaysınlar .

6 yorum:

  1. sağolun ödev yarına ve de acil lazım dı.

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. sen yaz o zaman bursa odev yapmak icin gelmissin bos bos laf yapiuosun begenmiyosan sen yaz

      Sil
    2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
  3. yazdığınız yazıyı beğendim ama kaç kişi buna bakar ki sadece zorbalığa uğramış insanlar bu düşüncelerden,yaşananlardan nasıl kurtulabilir diye böyle yazıları okur bi çözüm yolu bulamazsa intihar eder ama yazı için teşekkürler

    YanıtlaSil

Deneme