Yazın Gölge Hoş, Kışın Çuval Boş Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Yazın Gölge Hoş, Kışın Çuval Boş Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Yazın gölge hoş , kışın çuval boş sözü ile anlatılmak istenen şudur :  İnsan yazın çalışmazsa , kışa hazırlık yapmazsa , kışın aç kalır ve başkalarına muhtaç olur. Yani çalışma zamanı çalışılmalı, dinlenme zamanı da dinlenilmelidir.

İnsan gençlik çağlarında yaşlılığında rahat etmek için çok çalışmalıdır. Geleceğinin iyi olması için, rahat bir yaşam sürebilmesi için gençliğinde çalışması ve birikim yapması gerekir . Yaptığı birikimi de çalışamadığı zaman yaşlılığında harcamalıdır . Eğer gençken çalışılmaz , boş durulursa yaşlandığı zaman kimse ona yardım etmeyebilir ve aç kalabilir. Bunun için zamanın ve gençliğin kıymetini bilerek çok çalışılmalı ve ilerideki hayatımızda rahat etmeliyiz . Örneğin ağustos böceği ile karınca masalında olduğu gibi yazın saz çalarak , gezerek , eğlenerek vakit geçirirsek kışın hiç bir şey bulamaz ve karıncaya muhtaç olabiliriz . Bunun için yazın yani gençken karınca gibi çalışmalı ve birikim yapmalıyız .

Başkalarına muhtaç olarak yaşamak hiç iyi bir şey değildir . İnsan kendi kazandığı ile geçinmeli , vakit varken gayret göstermelidir . Aksi taktirde ilerleyen zamanlarda maddi ve manevi sıkıntılar yaşayabilir .


Emek etmeden yemek olmaz. Gençken çalışılmadan ise ihtiyarlıkta rahat edilmez. Bunun için her anın kıymeti bilinerek ve gelecekteki günler de düşünülerek çok çalışılmalı ve rahat edilmelidir.

3 yorum:

  1. çok yararlı bir site çünkü çok fazla örnek var bu siteyi sevdim

    YanıtlaSil
  2. Çok işime yaradı tesekurler

    YanıtlaSil

Deneme