İnsan Ne Söylediğini Bilmeli Fakat Her Bildiğini Söylememelidir Sözü İle İlgili Kompozisyon

İnsan Ne  Söylediğini Bilmeli Fakat Her Bildiğini Söylememelidir Sözü İle İlgili  Kompozisyon

Hayatta birçok şeyi bilebilirsiniz . İnsanlar size sırrını verebilir , duygu ve düşüncelerini söyleyebilir , dertlerini ve sevinçlerini iletebilir . Bunlar doğaldır . Ama size söylenen her şeyi başka yerlerde söylememelisiniz . Çünkü o insanlar size güvenerek anlatmıştır her şeyini . Yeri ve zamanı gelince de  söylememiz gereken şeyleri de  seçerek ve güzel bir dille ifade ederek söylemeliyiz .

İnsan her bildiğini söylerse , boş konuşursa toplum tarafından çok sevilip sayılmaz . Çünkü çok konuşanda çok da yalan olur . Bazen bildiğimiz şeyler doğru olabilir fakat her doğru da her yerde söylenmez .  Söylenebilecek şeylerde  dikkatli bir şekilde , kelimeler özenle seçilerek söylenmelidir . İnsan konuşma şekline adabına dikkat etmelidir .  Atalarımız ne demiş : '' İki dinle bir söyle''.  Dinlemek insana zarar getirmez . Dinlediği her şeyi anlatmak zarar getirebilir . Düşüncelerimizi karşı tarafa ifade ederken haddimizi aşmadan ve güzel bir şekilde ifade etmeliyiz .


Buradan da çıkarılacak olan temel düşünce şudur :  İnsan nerede ne şekilde konuşacağını iyi bilmelidir . Her bildiğini orada  burada konuşmamalıdır . Daha çok dinleyip anlayıp daha az ve öz konuşmalıdır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme