Dilimin Sınırları Dünyamın Sınırlarıdır Sözü İle İlgili Deneme

Dilimin Sınırları Dünyamın Sınırlarıdır Sözü İle İlgili Deneme

     Belki duydunuz ya da biliyorsunuz belki de ilk kez duyacaksınız ya da bilmiyorsunuz ama bazı kabile dilleri yalnızca yüz yüz elli kelimeden oluşmaktadır . Niye acaba biliyor musunuz ? Çünkü avlanmak ve sınırlı bir tarım dışında herhangi bir faaliyetleri yok . Doğal olarak da yüz yüz elli kelimelik bir söz varlığı onların hayatlarını devam ettirebilmek için yeterli geliyor .  Yani onların dilleri onların dünyaları için yeterli .

     Bir millet dilini ne kadar etkin ve yetkin kullanıyorsa dünya üzerindeki etkisi de dünya üzerinde kapladığı yüz ölçüm kadar değil dilinin sınırları kadar olacaktır . Çünkü gelişim ve ilerleme dili kullanma ile paraleldir . Bir millet geliştiği zaman kabuğu ona sığmamaya başlar ve kabuğunu kırmak ister . Yeni bir buluşa imza atan milletler aynı zamanda dünyaya bir de yeni kelime armağan eder .

     İnsanların bireysel hayatı da böyledir . Bizleri oluşturan , bizleri özetleyen şey aslında kullandığımız kelimelerden başkası değildir . Bir insanın konuşmasını yarım saat dinledikten sonra onun dünyası ile ilgili bir yorum yapamıyor muyuz ? Yapabiliyoruz , çünkü bir insan temel ihtiyaçlarının yanına ne kadar yan uğraş eklemeyi başarırsa kullandığı kelimede o kadar artar .


     Kelimeler hayatımızın her anında olduğu gibi bizim de özetimizdir de aslında . Bizim kullandığımız kelimeler ve bu kelimelerin yoğunluğu bizim ekonomik , sosyal , siyasi , sportif vb. hemen her alandaki dünyamız hakkında ipuçları verir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme