Balık Kavağa Çıkınca Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

"Balık kavağa çıkınca" kişinin olmasını istediği ya da gerçekleşmesini beklediği bir şeyin imkansız olduğu anlamına gelen bir deyimimizdir . Yani bizden yapmamızın mümkün olmadığı bir şey istendiği zaman " Bu senin dediğin ancak balık kavağa çıkınca olur " gibi bir cümleyle ifade ederiz .  Eski İstanbul dönemlerinde geçen bir konuşmaya dayanan bu deyimin hikayesi ise şöyledir :

Balık ve balıkçılar sekiden şimdiye oranla İstanbul ' da çok daha fazlaymış .  Balık pazarı ve Yemiş İskelesi ise balıkçılığın merkezi konumundaymış . Öncelikle buralara gelen balıklar daha sonra bu bölgeden başlamak üzere çevre semtlere dalga dalga dağıtılmaya başlanırmış .
Bazı dönemlerde ise  balık bol olur ve böylesi zamanlarda Tophane'den Rumeli Kavağına kadar ; Üsküdar'dan Anadolu Kavağı'na değin  İstanbul'un neredeyse her tarafına çeşitli yollarla balık dağıtılırmış . 

Balık bol olmadığı zamanlarda müşteriler içerisinden sıkı pazarlık edip balığın fiyatını düşürmeye çalışanlara balıkçılar :

"Oooo, O fiyata balık ancak balık kavağa çıktığında olur " derlermiş. Yani balık çok olur da Rumeli Kavağı , Anadolu Kavağı'na kadar en dışarılara gönderebildiğimiz zamanlarda bu fiyatlara düşer demek isterlermiş .

Hikayesini bilmesek de imkansız talepler karşısında biz de bu deyimi sık sık kullanırız .


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme