Od Romanının Özeti

Od Romanının Özeti

Kitabın Adı : Od
Yazarı : İskender Pala
Konusu : Yunus Emre'nin yaşam öyküsü

Romanın Özeti :

Öncelikle Yunus Emre'nin hayatını anlatan bir kitap diyince aklınıza klasik biyografik eserler gelmesin. Od Yunus Emre'nin hayatını bir roman sıcaklığında anlatan bir eser. Bu kitap Yunus Emre'yi anlatıyor ama alışılmışın dışına çıkan bir tarzı var. Mesela Yunus Emre ile ilgili kitaplar genellikle "Hayatı hakkında çok az bilgi bulunan, Anadolu erenlerinden, birçok yerde mezarı vardır..." gibi klişe ifadelerle başlar. Bu kitapta ise adeta Yunus Emre'nin bizzat kitabı kendisinin yazdığını hissine kapılacaksınız.

Kitapta Yunus Emre'nin hayata bakışı, eşi ve oğlunu kaybetmesinin ardından yaşadığı duygular anlatılmakta. Yunus Emre eşi Sitare ve İbrahim'in ölümü oğlu İsmail'i ise kaybetmesinin ardından onların özlemi ile Allah'a ulaşan bir sevgiye ulaşmıştır. Anadolu'da Moğol İstilası sonucu yaşanan dramlar kitapta etkileyici bir dille anlatılmıştır. Yunus Emre şeyhi  Tabduk Emre'den el almış ve Anadolu'da gezerek halka dili döndüğünce vaaz etmiştir.
Mutlaka okunması gereken bir İskender Pala kitabı olan Od, Yunus Emre'nin "toplam kaç şiir yazdın?"  sorusuna "sevgiliye verilen hediyeler hiç sayılır mı?" sözü ile bitmekte.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme