Çalıkuşu Romanının Özeti

Çalıkuşu Romanının Özeti

Kitabın Adı : Çalıkuşu
Yazarı : Reşat Nuri Güntekin
Kahramanları :

  • Feride (Çalıkuşu) : Haşarı, cana yakın, cıvıl cıvıl ve hareketli bir İstanbul kızıdır. Fransız okulunu bitirmiştir.

  • Kamuran : Sarışın, yakışıklı ve kibar bir çocuk olan Kamuran Feride'nin teyzesinin oğludur.

  • Doktor Hayrullah : Hayatını insanların mutluluğuna adamış olan Doktor Hayrullah iyi kalpli, yaşlı biraz da inatçı ve sinirli biridir.

  • Munise : Güzel ve zeki bir kız olan Munise Feride'nin yalnız geçen günlerinin tek arkadaşı olmuştur.


Konusu : Romanda Feride ve Kamuran arasındaki birçok engele rağmen bitmek bilmeyen bir aşk anlatılmakta.
Ana Fikri : Aşk araya türlü engeller girse bile asla yok olmaz.
Romanın Özeti :

Feride'nin annesi Feride küçük yaşlarda iken ölmüş, babası ise sürekli dolaşan bir subay olduğundan Feride Büyükannesi tarafından büyütülmüştür. Okul çağına geldiğinde İstanbul'da bir Fransız okuluna yatılı olarak gönderilmiş ve burada ele avuca sığmaz ve neşeli tavırları ile herkesin dikkatini çekmiş,  öğretmenlerinin biri tarafından "Çalıkuşu" diye adlandırılmış ve artık bu ad herkes tarafından kullanılır olmuştur.

Babası ölünce Feride hayattaki tek yakını olarak kalan teyzesinin yanında tatillerini geçirmeye başlar. Teyzesinin oğlu Kamuran ise Feride'nin aksine ağırbaşlı ve mahçup bir çocuktur ve bu yüzden Feride sürekli dalga geçer. Zamanla Feride ve Kamuran arasında bir aşk başlar ve Feride'nin okulu bitince evlenmelerine karar verilir. Ancak evliliğe kısa bir süre kala Feide'ye bir kız gelir ve Kamuran'ın Avrupa'da iken başka bir kızla aşk yaşadığını söyler. Bunun üzerine Feride bunu gururuna yediremez ve izini kaybettirerek kaçar.

Feride süt annesinin yanına gider ve burada yaptığı başvurular sonucu Anadolu'da bir köyde öğretmen olarak göreve başlar. Zeyniler adlı ücra bir köyde göreve başlar ve yaşadıklarını sürekli günlüğüne yazar.

Feride öğrencilerine çabuk alışır ve onlarla ilgilenir. Özellikle annesi kötüyola düşen Munise'yi evlatlık alır ve adeta sırdaşı olur. Zeyniler'deki okul kapanınca Feride merkezde Fransızca öğretmeni olur. Feride güzel bir kız olduğu için burada peşine düşen çok olur ve buradan tayin istemek zorunda kalır.

Feride'nin yolu yıllar sonra Zeyniler'de tanıştığı Doktor Hayrullah Bey'le tekrar kesişir.  Feride'nin buradaki okulu kapatılarak hastaneye çevrilmişti ve Ferde'de hasta bakıcı olmuştu. Bu sırada Munise ağır bir hastalık geçirerek ölür. Doktor Hayrullah Bey'in Feride'yi himaye etmesi yaşlı bile olsa söylentilere sebep olmuştur. Hayrullah Bey de bu söylentilerden kurtulmak için Feride'yi nikah kıymaya ikna etmiştir. Feride'yi kızı gibi seven doktor onun defterini bulur ve Kamuran'a olan aşkını öğrenir. Doktor Kamuran'a bir mektup yazarak olanları anlatır. Doktor defteri ve bazı belgeleri pakat yaparak ölümünden sonra Kamuran'a ulaştırmasını vasiyet eder. Doktor ölür ve Feride emaneti ulaştırmak için teyzesinin yanına gider. Teyzesi paketi Feride gitmeden Kamuran'a verir ve Kamuran her şeyi öğrenir. Feride tekrar Kuşadası'na gitmek ister ancak ev halkı bir oyun oynayarak onu göndermezler. Feride her ne kadar gitmek istediğini ısrarla söylese de Kamuran onu tekrar kaybetmeyi istemez ve bir daha da bırakmaz. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme