Çanlar Kimin İçin Çalıyor Romanının Özeti

Çanlar Kimin İçin Çalıyor Romanının Özeti
Kitabın Adı : Çanlar Kimin İçin Çalıyor
Yazarı : Ernest Hemingway
Konusu : Romanda İspanya iç savaşı anlatılıyor.

Romanın Özeti :

Roberto Jordan ince yapılı, güneşte yanmış yüzlü ve sarı saçlı biriydi. Roberto, General Golz tarafından uçakların taarruza geçmesi ile birlikte köprüyü patlatması için görevlendirilmişti.
68 yaşında olmasına rağmen sağlıklı ve dinç bir görüntüsü olan yaşlı adam ona bu görevde yardım etmek için bekliyordu. Yaşlı adam Roberto'ya yardım edecek çeteleri ve bölgeyi çok iyi tanıyordu.

Roberto yaşlı adamla beraber köprüyü gözetledi ve nöbetçileri ve karakolu gördü. Köprüyü patlatmak için kullanacağı dinamitleri köprüye yarım saat mesafedeki Pablo'nun yerine taşıdılar.

Pablunun yanında Fernando ve eşi Pilar ile tren işinde kurtardıkları Maria da vardı.
Pablo'da diğer çeteciler gibi Cumhuriyetçiydi. Pablo bu işi pek beğenmese de Pilar'ın Roberto'nun yanında yer alması sebebiyle diğer çetecilerde Robertoyu destekledi ve Pilar Pablo'dan liderliği aldı. Dağlarda çok çeteci olmasına rağmen El Sordo (çete reisi) ile beraber 18 kişi bulunabildi. İş bitince Pilar ve Sordo bu bölgeyi terk edecekti. Ancak ertesi gün kararlaştırılan saatte Sordo gelmeyince bakmak için yanına gitmeye karar verdiler. Maria ve Roberto geçen kısa sürede birbirini sevmişti ve Pilar Roberto'dan işin bitiminde Maria'yı da buralardan götürmesini istemişti.

El Sordo iş bitiminde buralardan kaçmak için gerekli atları temin edeceğini söyledi. Pilar, Roberto ve Maria tekrar barınağa döndüklerinde köprü işine karşı olan Pablo'nun ortadan kalkması gerektiğine inanmıştı.

El Sordo ve adamları öldürülünce yalnız kaldılar ve artık köprünün uçurulma vakti geldi. Kaçtı sandıkları Pablo ihaneti kendine yediremeyip tekrar döndü ve Roberto onun dönüşü ile köprü işinde iyice ümitlendi.

Plana göre Pilar ve adamları üst, pablo ve adamları ise alt karakolu imha edecekti. Uçakların bombaları duyulunca harekete geçtiler. Roberto, Anselmo ile birlikte iki nöbetçiyi öldürdü. Karakollardan silah sesleri geliyordu. Dinamitleri yerleştirerek köprüden uzaklaştılar. Roberto ipi çekti ve köprü havaya uçtu. Bu mücadeleden Roberto, Maria, Pablo ve Pilar kurtulmuştu.

Atlara binip kaçarken Roberto'nun atı sendeledi ve düştü. Roberto'nun ayağı kırılmıştı ve daha fazla gidemezdi. Zaten Roberto General Golz'dan emri ilk aldığında böyle olacağını biliyordu.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme