Kompozisyon duygu ve düşüncelerin belli bir plan dahilinde kağıda aktarılması olarak tanımlanabilir. İyi bir kompozisyonda bulunması gereken bazı özellikler vardır. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kompozisyonun başlığı olması gerekir. Başlık kompozisyona başlarken yazılabileceği gibi kompozisyon bitiminde de yazılabilir. Başlık konuyu kapsayıcı biçimde olmalıdır. Genellikle başlık belirlenirken konu ya da ana fikir göz önünde bulundurulur. Başlık kağıdı ortalayacak biçimde siyah ya da mavi kalemle yazılmalıdır.
- Kompozisyona başlamadan önce kısa da olsa bir ön hazırlık yapılmalıdır. Konu ile ilgili özlü sözler, atasözleri gibi konuyu açıklayıcı ve derinleştirici sözlerden yararlanılmalıdır.
- Kompozisyonda giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunmalıdır. Giriş bölümü konuyu açıklayıcı, gelişme bölümü örneklerle zenginleştirici ve sonuç bölümü de konuyu toparlayıcı ve özetleyici şekilde olmalıdır.
- Kompozisyonda sayfa düzeni de son derece önemlidir. Kenar boşlukları, kağıdın düzeni gibi faktörlere mutlaka çok dikkat edilmelidir.
- İyi bir kompozisyonun olmazsa olmazlarından biri de yazım ve noktalama kurallarına uygunluktur. Kompozisyonlarımızda yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat etmeliyiz.
- İyi kompozisyon yazabilmek için önemli bir husus da okuma alışkanlığımızın olmasıdır. İlk anda yazmakla okumanın ne alakası var gibi bir soru aklımıza gelebilir. Ancak iyi yazmak için çok okumak ve bu sayede kaliteli cümleler kurabilmek gereklidir.
Kompozisyon yazarken bu temel hususlara dikkat edersek başarılı olabiliriz. Kompozisyon yazmak çoğu öğrencinin düşündüğü gibi zor ve sıkıcı bir iş değildir. Yeter ki biz istekli olalım. Çeşitli konularda yazılmış kompozisyon örnekleri okumak da bize önemli fayda sağlayacaktır.
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme