Borç Yiğidin Kamçısıdır

     “Borç yiğidin kamçısıdır” atasözü borcu olan insanların eğer gerçek manada dürüst insanlarsa bu borçtan bir an önce kurtulmak için çok daha fazla çalışacakları anlamına gelir.

       Kamçı bildiğiniz gibi at vb. hayvanların daha hızlı hareket etmesi için kullanılan bir araçtır. Bu atasözümüzde de bir kamçının atı gayrete getirmesi gibi borçluluk duygusunun da yiğit insanları gayrete geçireceği vurgulanmaktadır. Bazı insanlar vardır ki birine ya da bir yere borçlandıklarında bu borcu ödemek için ellerinden gelen çabayı gösterirler. Borçlu oldukları her dakika adeta onlar için bir eziyettir. Borçlarını ödemeden sırtlarındaki bu ağır yükün eziyetinden kurtulamayacaklarını düşünürler.

      İnsanların bir kısmı da vardır hiç aldırış etmezler borçlarından dolayı. Nasıl olsa öderiz, var da mı vermiyoruz gibi sözler söylerler. Ama böyle davranış son derece yanlıştır. Hem insanların karşısındaki güvenimizi kaybederiz hem de sorumluluk sahibi olamayan bir birey olup çıkarız.

     Hepimiz zaman zaman yardıma ihtiyaç duyarız. Böyle zamanlarda bize güvenen insanlardan borç alırız. Borç almak ayıp bir davranış değildir ama borç istedikten sonra bir an önce bu borçtan kurtulmanın çaresine bakmalıyız. Elimizden geldiği kadar gerekirse kendi ihtiyaçlarımızdan kısarak borcumuzu bitirmenin gayreti içerisinde olmalıyız. Böyle bir insan ne zaman paraya ya da başka bir şeye ihtiyaç duysa kendisine seve seve yardım edecek dostlar bulabilir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme