Bana Balık Verme Balık Tutmayı Öğret!

     Bir insana sürekli yardımda bulunur, her ihtiyacını siz karşılarsanız onun hoşuna gidebilir. Herkes bir eli yağda bir eli balda yaşamayı sever. Çoğu insan çalışıp yorumaktansa hazır önüne geleni daha cazip görebilir.

     "Bana balık verme, balık tutmayı öğret" diye bir söz var. çok doğru ve olması gerekeni anlatan bir sözdür. Bir insana sürekli destek çıktığınızda onu asalak gibi yaşamaya alıştırmış olursunuz. Böyle bir insan kendi ayakları üzerinde durmayı beceremez. Devamlı birinin yardımına ihtiyaç duyar. Devamlı yardım gördüğü kişiyi kaybettiğinde ise adeta sudan çıkmış balığa döner. Ne yapacağını, nasıl geçineceğini bilemez. Oysa bir insana sürekli vermek yerine ona üretmeyi , başarmayı öğretsek o kendi ayakları üzerinde durabilen biri haline gelir. Elde ettiklerinin kıymetini bilir, daha fazla değer verir sahip olduklarına.

     Bazı insanlar aşırı koruyucu bir tavırla çocuklarını el bebek gül bebek yetiştirir. o yorulmasın, o yıpranmasın diye her işi kendi yapar. Sonuçta hiçbir işten anlamayan hep ailesine bağlı kalmak olan bireyler meydana gelir. Mesela devlet de bazen bu hatayı yapar. İnsanlara sürekli yardım dağıtır, yeşil kart verir sonunda bu rahata alışan insanlar ellerindeki bu imkanın gitmemesi için bir işe girip de çalışmaz. Bunun yerine o adama geçimini sağlayacak bir iş göstermek v üretmeye teşvik etmek daha doğru olur.

     Bir insan başkasına bağlı olmak yerine kendi kendine yetmeye çalışmalıdır. Bunun için de başkalarının kazandığını kullanmak yerine kendi kazanmayı öğrenmek için gayret göstermelidir. Bu yolu seçen birey hayatını kimseye muhtaç olmadan sürdürebilir.

2 yorum:

Deneme