Anlatım Nitelikleri

Açıklık:


Anlatımda belirsizliklere, kuşkulara yer vermeyecek biçimde düşünceleri anlaşılır olarak ifade etmektir. Düşünceler açık seçik olarak verilir.Anlatımda akıcılığı sağlamak için kelimeleri yerli yerinde kullanamalı, noktalama işaretlerini uygun olarak kullanmalı ve anlatım bozukluğundan kaçınmalıyız.

Duruluk:


Anlatılacak  olan ifadeyi lafı fazla uzatmadan en kısa şekilde anlatmaktır. Duru bir cümle oluşturmak istiyorsak aynı anlama gelecek kelimeleri birlikte kullanmamalıyız.

Acı, elem ve ızdırap içerisindeyim (Acı içerisindeyim demesi kafiydi)

Yalınlık:


Süs ve gösterişten,edebi sanatlardan uzak bir anlatım sergileyerek duygu ve düşüncelerin ifade edilmesidir.

Sadelik:


Yabancı sözcüklere aşırı yer vermeden herkesin rahatça anlayacağı kelimeler seçilerek yazılan yazılardır. Okuyucu ikide bir sözlüğe bakma gereksinimi duymaz.

Akıcılık:


Yazılarımızda ahenk oluşturan kelimeler kullanmalıyız. Yazılarımızda duygu ve düşüncelerimiz tutarlı olmalıdır. Okuyucu yazıyı okuduğunda zevk almalı.

Sürükleyicilik:


Okuyucu eseri eline aldığında bir solukta okuyup bitirmek istemelidir. Sürükleyici bir eser yazmak için uslup ve içeriğe özen göstermelisiniz.

Özlülük:


Az söz kullanarak çok şey anlatmaktır. Öyle kelimeler kullanılmalı ki okuyucu bir kelimeden dahi farklı farklı yorumlar çıkarabilmelidir.

Yoğunluk:


Bir eserin düşsel ve duygusal olarak çok şey anlatmasıdır.

Doğallık:


Bir duygu ya da düşünceyi içtenlik ve samimiyetle anlatmaktır.

Özgünlük: 


Yazılan, ifade edilen duygu ve düşüncenin başka yazarlarınkinden farklı olarak sunmasıdır. Bir başka ifadeyle orijinal olmasıdır.

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme