Engelli İnsanlara Karşı Nasıl Davranmalıyız?

Engelli İnsanlara Karşı Nasıl Davranmalıyız?

Öncelikler engel kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenelim Engel bir işi yapılamaz duruma sokan şey anlamına gelmektedir. Engelli kavramının tanımını irdelediğimizde ise ; Doğuştan ya da sonradan herhangi bir sebeple zihinsel,bedensel,duygusal ve sosyal  becerilerini çeşitli sebeplerden dolayı kaybetmesi sonucunda  günlük yaşamına ve toplumsal yaşamına uyum sağlamakta güçlük çeken iyi bir eğitime ve bakıma ihtiyaç duyan kimsedir. Engel çeşitlerine baktığımızda ise görme engeli,işitme engeli gibi örnekler verebiliriz.

Arkadaşlar her şeyden  önce engelli insanların da  engeli olmayan insanlar gibi düşünceleri,duyguları, kararları olduğunu aklımızdan çıkarmamak gerekir. Engelli insanlara saygılı ve sevgili bir şekilde yaklaşım tarzımız olmalıdır. Yani bundan kastım sen engellisin ya sana acıyorum gibi bir duygu karşı taraftakine kesinlikle yansıtılmamalıdır.  Örneğin görme engelli bir kardeşimiz otobüse veya başka bir araca binerken ona yarım etmeliyiz  . Kendimizi onun yerine koyarak cümlelerimizi seçerek düşüncelerimizi ona ifade etmeliyiz. Her şeyden önce Empati kurmalıyız. Yani kendimizi onun yerine koymalıyız. Onları asla azarlamamalı ve kalplerini kırmamalıyız. Her koşulda yanlarında olduğumuzu onlara hissettirmeliyiz. Onlarla bir iş yaparken onun seviyesinde hareket etmeliyiz. Kendilerinin yapabileceği işlerde ona yardım etme isteğinde bulunmamalıyız çünkü kendini eksik hissedebilir. Eğerki kendi yardım isterse koşa koşa yardım etmeliyiz .


Arkadaşlar söylediklerimden de anlaşılacağı üzere şunu asla unutmamalıyız.Aslında hepimiz bir engelli adayız. İnsanın başına nerde, ne zaman, ne şekilde hangi olaylar geleceği belli olmaz. Bunun için empati duygumuzu yitirmeden  engelli arkadaşlarımıza  hassas bir şekilde davranmalıyız ve onları sevmeliyiz,onlarla samimi şekilde ilgilenmeliyiz. Bizlere ihtiyaç duyduklarında ; yolda, evde,iş yerinde, uçakta, asansörde ...vs  her zaman yardımcı olmalıyız .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme