Gölge Oyununun Kişileri





ASLÎ TİPLER


KARAGÖZ



Oyunun hiç şüphesiz başrol oyuncusu Karagöz’dür. Okumamış bir halk adamıdır. Hacivat’ın kullandığı yabancı kelimeleri anlamaz ya da anlamaz görünüp, onlara yanlış anlamlar  yükleyerek ortaya çeşitli nükteler çıkarırken bir taraftan da yabancı dil kuralları ile yabancı kelimeler kullanan Hacivat ile alay eder. Her işe burnunu sokar,her işe karışır, sokakta olmadığı zaman da evinin penceresinden uzanarak, ya da içerden seslenerek işe karışır. Dobra, zaman zaman patavatsız yapısından dolayı ikide bir zor durumlarda kalırsa da bir yolunu bulup işin içinden sıyrılır. Çoğu zaman işsizdir. Hacivat’ın bulduğu işlere girip çalışır. Değişik oyunlarda rol icabı değişik kıyafetler içinde farklı Karagöz tasvirleri vardır. Kadın Karagöz, Gelin Karagöz, Eşek Karagöz, Çıplak Karagöz, Bekçi Karagöz, Çingene Karagöz, Tulumlu Karagöz, Davullu Karagöz, Ağa Karagöz v.s.

HACIVAT 



Tam bir düzen adamıdır.Nabza göre şerbet verir, eyyamcıdır.Kişisel çıkarlarını her zaman ön planda tutar.Az buçuk okumuşluğundan dolayı yabancı sözcüklerle konuşmayı sever.Perdeye gelen hemen herkesi tanır, onların işlerine aracılık eder.Alın teriyle çalışıp kazanmaktan çok Karagöz’ü çalıştırarak onun sırtından geçinmeye bakar.  Değişik oyunlarda rol icabı değişik kıyafetler içinde farklı Hacivat tasvirleri vardır. Keçi Hacivat, Çıplak Hacivat, Kadın Hacivat, Kahya Hacivat.



SIKLIKLA GÖRÜLEN KİŞİLER


ÇELEBİ

TİRYAKİ

BEBERUHİ

BABA HİMMET


ÇELEBİ


İstanbul ağzı ile kusursuz bir Türkçe konuşur.Bazı oyunlarda zengin bir bey, bazı oyunlarda bir mirasyedi, bazı oyunlarda ise zevk düşkünü bir çapkındır. Nazik ve çıtkırıldım bir tiptir. Elinde şemsiye,çiçek demeti ya da baston olan değişik Çelebi tasvirleri vardır


TİRYAKİ


Afyon yutup pineklemekle ömür geçiren, olayın en can alıcı yerinde uyuklayan bir tiptir

BEBE RUHİ


 Altıkulaç Beberuhi lakabıyla anılır.Yaşı büyük aklı küçük bir tiptir. İstanbul Türkçesiyle konuşur. Hastalıklı tiplerdendir.

ZENNE


Karagöz oyunundaki bütün kadınlara genel olarak Zenne denir. Salkım İnci, Şallı Natır, Nurıdil, Dimyat Pirinci, Şekernaz, Yedi Dağın Çiçeği, Hasırasıçtının Kızı Rabiş, Cemalifer, Hürmüz Hanım, Dürdane Hanım,Şetaret (Arap halayık), Dilber, Nâzikter.



TUZSUZ DELİ BEKİR


 Bir elinde içki şişesi,bir elinde tabanca ya da kama vardır.Olayların karmaşıklaştığı anda gelip, kaba kuvvetle olayı çözer.


MATİZ


Matiz çingenece sarhoş demektir. Matiz,zeybek,efe,sarhoş,külhanbeyi tiplerinin hepsi yaklaşık olarak aynı tiplerdir.(Bekri Mustafa, Bekri Veli, Sakallı Deli, Hımhım Ali, Hovarda Çakır, Kırmızı Suratlı Bakır, Burunsuz Mehmet, Çopur Hasan, Cingöz Mustafa



ANADOLULU VE RUMELİLİ TİPLER




Kastamonulu

Kayserili

Karadenizli- Trabzonlu

Bolulu

Rumelili

TÜRK OLMAYAN TİPLER


Arap

Acem

Arnavut


MÜSLÜMAN OLMAYAN TİPLER





Yahudi

Ermeni

Rum



DİĞER TİPLER




ÖZÜRLÜ TİPLER(Deliler, Hımhım, Sağır, Kütürüm, Esrarkeş)

EĞLENDİRİCİ TİPLER(Kavuklu, Pişekâr, Küçük Hacivat, Küçük Karagöz, Hayalî...)

OLAĞANÜSTÜ KİŞİLER VE YARATIKLAR(Büyücü, Cin, Câzû)

EDEBİYAT ÇEVRESİNDEN ADLAR VE YAKINLARI(Ferhad ile Şirin, Tahir ile Zühre, Kerem ile Aslı, Leylâ ile

Mecnun ve yakınları)

ALINTIDIRRRRRRRRRRRRRRR....



GÖLGE OYUNU VE ÖZELLİKLERİ İÇİN TIKLAYINNNNNNNNNNNNNN



GÖLGE OYUNU SLAYTI İÇİN TIKLAYINNNNNNNNNNNNNNNNNNNN


 


KARAGÖZ ANİMASYON 1 İNDİRRRRRRRRRRRRRRRRR



KARAGÖZ ANIMASYON 2 İNDİRRRRRRRRRRRRRRRRR



HACIVAT KARAGÖZ  HAMAM OYUNU İNDİRRRRRRR



HACIVAT KARAGÖZ KANLI NİGAR İNDİRRRRRRRRRR



HACIVAT KARAGÖZ  OYUN İNDİRRRRR



HACIVAT KARAGÖZ  KÜTAHYA ÇEŞMESİ İNDİRRRRRRRRRRRRRR



HACIVAT KARAGÖZ İNDİRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme