Cumhuriyetin Yıldızları Sabiha Gökçen Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları
1) Sabiha hangi ilimizde dünyaya gelmiştir?
Cevap: Sabiha Bursa’da dünyaya gelmiştir. Güzel ve yemyeşil bahçeleri olan bir evde dünyaya gelmiştir.
2) Sabiha küçükte yaşta kimleri
kaybetmiştir?
Cevap: Anne ve babasını kaybetmiş,
ağabeyi ile yaşamaya devam etmiş, ağabeyi ona destek olmuştur.
3) Sabiha ile kimler dalga geçmiştir?
Cevap: Sabiha arkadaşları ile
konuşurken onlara hayallerinden bahsetmiştir. Arkadaşları da Sabiha’yı
küçümsemişler ve onun hayalleri ile dalga geçmişlerdir.
4) Okuma yazmayı çok seven Sabiha’nın
en çok görmek istediği kişi kimdir?
Cevap: Gazi Paşa
5) Sabiha Gazi Paşa’ya nasıl
yaklaşmıştır?
Cevap: Evlerinin arka bahçesi
Paşa'nın köşküne baktığı için Sabiha Paşa'yı boş bir anında yakalamış ve ondan
yardım istemiştir.
6) Sabiha kimin manevi kızı
olmuştur?
Cevap: Gazi Paşa yani Mustafa Kemal
Atatürk.
7) Mustafa Kemal kimden izin alarak
Sabiha’yı manevi kızı olarak yanına almıştır?
Cevap: Sabiha’nın ağabeyinden
almıştır ve artık Sabiha için yeni bir dönüm noktası başlamış, Ankara Çankaya
Köşkünde diğer manevi kız kardeşleriyle yaşamaya başlamıştır.
8) Sabiha’ya görgü kurallarını kim öğretmiştir?
Cevap: Mustafa Kemal Atatürk
9) Sabiha ile aralarındaki sürtüşme
tatlı bir arkadaşlığa dönüşen kişi kimdir?
Cevap: Sabiha’nın manevi kız
kardeşi Zehra
10) Dünyanın ilk kadın askeri
pilotu kimdir?
Cevap: Sabiha Gökçen
* Sorumluluk sahibi, meraklı,
çalışkan, tuttuğunu koparan, azimli bir kızdı.
* Mustafa Kemal Atatürk’ün
emeklerini boşa çıkarmamıştır.
*Çankaya İlkokulu, bugün ismi
Robert Lisesi olan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve Üsküdar
Amerikan Lisesi’nde eğitim gördü.
*Rahatsızlığı nedeniyle öğrenimini
yarıda kesip Heybeliada ve Viyana’da tedavi gördü.
Sabiha, 1925'te henüz on iki
yaşındayken Bursa ziyareti sırasında evlerinin yakınındaki
Hünkar Köşkü’nde konaklayan dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e ulaşmayı ve okumak istediğini iletmeyi
başarmıştı.
Cevap: Uçaktır. Bunun için Sabiha sürekli
göklere bakardı.
Sabiha’yı pilot olmaya yönlendiren
arkadaşı kim olmuştur?
Cevap: Zehra olmuştur. Başlarda
Zehra ile ufak sıkıntılar yaşayan Sabiha daha sonraları Zehra ile iki yakın dost
olmuşlardır.
13) Sabiha nerede eğitim almıştır?
Cevap: Sabiha pilotluk eğitimi
almak için Rusya’ya gitmiş ve orada eğitim görmüştür.
14) Sabiha’yı derinden etkileyen üzücü olay nedir?
Cevap: Manevi kız kardeşi olan Zehra’nın
ölümü onu çok üzmüş. Sabiha içine kapanmış, hayata küsmüştür ama onu hayata
yeniden döndüren kişi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.
15) Sabiha’ya Gökçen soyadının verilmesini isteyen
kişi kimdir?
Cevap: Mustafa Kemal Atatürk.
16) ) Sabiha Gökçen kitabının
yazarı kimdir?
Cevap: Kitabın yazarı Eda Bayrak’tır.