Hak İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

 

Hak İle İlgili Atasözleri ve Anlamları


1) Hak deyince akan sular durur: Anlaşmazlıklarda adalet, tarafsızlık, hakkaniyet devreye girdiği zaman kimsenin söyleyecek sözü olamaz. Çünkü doğru olan hak olandır.

2)  Hak yerde kalmaz: Emeğin karşılığı her durumda ödenir.

3) Hakikat eğilir fakat kırılmaz: Bazı olayların gerçek yüzü çeşitli yollarlar geçici bir süre gizlenebilir. Hatta durum farklı şekillerde farklı ifade edilebilir fakat gerçekler ne kadar saklanırsa saklansın er geç ortaya çıkar.

4) Hak hak diyen derviş muradına ermiş: Doğruluktan ayrılmayan bir kimse mutlaka amacına ulaşır.


5)  Hak yolunda yuvarlanan merdane ölür,: Doğruluktan ayrılmayan kimse  yiğitçe anılır.

6) Hak söze akan sular durur: Hak deyince akan sular durur: Anlaşmazlıklarda adalet, tarafsızlık, hakkaniyet devreye girdiği zaman kimsenin söyleyecek sözü olamaz.

7) Hak söze hacı emmin ne desin: : Anlaşmazlıklarda adalet, tarafsızlık, hakkaniyet devreye girdiği zaman kimsenin söyleyecek sözü olamaz

8) Hak yerini bulur: Kişiler arasındaki sorunları ortadan kaldıran adalet ve doğru yoldur. Haksızlık er veya geç ortaya çıkar, bunun da hesabı elbet sorulur.

9) Haklı söz, haksızı Bağdat’tan çevirir: Doğru, inandırıcı söz, yanlış yolda giden kişiyi bile yola getirir, doğru hareket eder duruma sokar.

10) Hak yardım edince kurt çoban olur: Allah yardım ederse en kötü şartlarda bile insan amacına ulaşır ve Allah onu kötülüklerden korur.


11)  Hak söz ağıdan acıdır: Eksikleri, yanlışları, yolsuzlukları bütün çıplaklığıyla ortaya koyan ve eleştiren söz, bu işi yapanlara acı gelir.

12) Hak doğrunun yardımcısıdır: Doğru ve dürüst kimseler ilk planda başarısız gibi görünseler de tutumlarını  devam ettirdikleri sürece başarıya ulaşacaklardır. Allah doğru, dürüst insanların mükafatını mutlaka verecektir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme