Sağlık İle İlgili Kompozisyon

 

Sağlık İle İlgili Kompozisyon


İnsan yaşamının mutlu bir şekilde ilerlemesi için, bedenin ve ruhun sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı olmayan bir insandan hayat ışığı bekleyemezsiniz. Çünkü sağlık yoksa umut yoktur, hüzün vardır, acı vardır. Onun için henüz sağlığımız yerindeyken onun kıymetini bilmeli ve bunun için de her şeyde ölçü kaçırılmamalıdır. Öncelikle kendimize yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmalıyız. Bunun için de sürekli diyetler yapmak, o diyetleri bozmak çok gereksiz bir eylemdir.


 Çünkü yapılan diyetlerin çoğu hayat alışkanlığı haline gelmiyor ne yazık ki. İnsanla  ilk önce kiloyu çok güzel bir şekilde veriyorlar. Diyetim bitti normale döndüm diye tekrar eski yeme alışkanlıklarına dönüp bu defa eski verdiği kilolardan da daha fazlasını alıyorlar ve bunun sonucunda da tekrar bir kısır döngüye başvuruyorlar. Oysa insan nefsinin esiri olmamalıdır. Diyetlerle uğraşmak yerine, zamanımızı boş yere heba etmek için önce aklımızı, irademizi kullansak her zaman hem sağlıklı oluruz ve hem de kilo takıntılarımız olmaz. Bundan dolayı ilk olarak nefis terbiye edilmelidir. Bu her şeyde geçerlidir aslında. 


Nefsini terbiye etmiş insan gerçek anlamda olgun insandır. Kendine saygısı olan, kendi iradesini etkin kullanan kişidir. Sağlığın korunması, güzel bir yaşlılık geçirilmesi nefse hakim olma sayesinde olur. Sağlık elden gittiği zaman eyvah etmenin kimseye faydası yoktur. Sağlık elden gitmeden akıl kullanılmalı, kişi kendini koruma altına almalıdır. Sağlık yerinde olduğu zaman yoksul olsan bile çalışır kazanır, karnını doyurur ve kimseye muhtaç olmadan mutlu bir şekilde yaşamını devam ettirirsin. Sağlığın önemi ile ilgili şu söz de çok anlamlıdır: “Hiç kimseye imandan sonra sağlıktan daha üstün bir nimet verilmemiştir. “ Hz. Ebubekir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme