İyi İnsan Nasıl Olunur?

 

İyi İnsan Nasıl Olunur?


İnsan olabilmenin en önemli özelliklerinden biri de merhamet duygusuna sahip olması, güzel ahlaklı, dürüst ve güvenilir olmasıdır. İyi insan olmak hiç de zor  değildir. Baka insanlara zarar vermeden yaşarsan, insanların arasını bozmak yerine insanların arasını yaparsan, iftira atmaktan uzak durursan, gıybetten uzak durursan iyi insan olursun. İyi insan olmanın en önemli koşulu ise adaletli olmaktır. Bir kişiye belki imkanınız olmadığı için yardım edemezsiniz ama bir olay karşısında sessiz kalmamalısınız, adaleti tercih etmelisiniz. Yani adaletten yana olduğunuz zaman gerçek anlamda olgun ve iyi bir insan olursunuz.


 Yalancı olmak, edepli olmak, bencil olmamak iyi insanların özelliklerindendir. İnsanı iyi yapan en önemli özellikleri güzel bir yüreğe sahip olmasıdır. Yaptığı iyilikten karşılık beklemeyendir. İnsanlara karşı kin ve öfke beslemeyendir. Hak yolunda, barış yolunda gidendir. İnsanları dili ile sokmayan, dili ile zehirlemeyendir. Davranışlarında özverili olursan, ahlaki değerlerin tutarlı olursa, cömert olursan, içten ve samimi davranırsan iyi insan olunur. İyi insan olmak için hoşgörülü olmak gerekir, başka insanların yaşamına saygılı olmak gerekir, empati kurma becerisine sahip olmak gerekir. İyi insan affetmeyi bilmelidir, sorumluluk alır, eri geldiği zaman fedakarlık yapmaktan çekinmez, olumlu ve iyimser olur. İyi insan olmak için kimsenin güvenini boşa çıkarmamalıyız. Doğru, dürüst, güvenilir, adaletli ve haktan yana insan olmalıyız. Ön yargılı olmamak gerekir.


 İnsanları yargılamadan önce anlamaya çalışmalıyız. Sözle iyi olunmamalıdır, davranışlar ile iyi olduğumuzu göstermeliyiz. İyiliği başkalarına gösteriş için yapmayan kimseler iyi insandır. İşte tüm bu özelliklere sahip olduğumuz zaman gerçek anlamda insan olmuş oluruz. İyi insan olmak ile ilgili şu sözü de aklımızda bulundurmalıyız: Arada bir aynaya bakmalı insan güzel miyim diye değil insan mıyım diye der Tuncer Kurtiz. İşte bu vasıflara sahip olursak iyi insan oluruz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme