Bir Çocuk Neden Zorbalık Yapar?

 

Bir Çocuk Neden Zorbalık Yapar?


Aslında zorbalık yan çocuk da zorbalığa uğrayan çocuk da iyi bir eğitimden geçmeli ve çocuklarımız kaybedilmemeli, onların beden ve ruh sağlığı için toplum olarak elimizden geleni yapmalıyız. Hiç bir çocuk zorbalığı hak etmez ve her çocuk mutlu bir şekilde yaşatılmalıdır. Her çocuk biricik ve değerlidir. Çocuklar neden zorbalık yapar konusuna değinecek olursak şunları söyleyebiliriz. Bir çocuk zorba ise bunun altında o çocuğun içinde yaşadığı aile ortamı çok önemlidir. Çünkü eğitim ilk olarak ailede başlar ve ailede devam eder. Ailesi tarafından ihmal edilen çocuklar zorbalığa başvurabilirler.


 Bir aile maddi olarak her açıdan iyi durumda olabilir ama çocuğuna sevgi vermiyorsa, o çocukla ilgilenmiyorsa, o çocuğa kaliteli zaman ayıramıyorsa çocuklar bu durumda kendini yalnız hisseder ve ilgiyi dışarıda arar. Bu ilgi de şiddet şeklinde olur ve böylece dikkatleri üzerine çeker ve mutlu olur. Bunun için de zorbalığa başvurabilirler. Çocuklardan mükemmel davranışlar beklenilmemelidir, çocukları bastırmaya çalışmamalıyız, onlara kendilerini ifade edecek ortamlar yaratmalıyız ve onların kendilerini rahat hissetmesini sağlamalıyız. Aile içinde şiddet varsa çocuk şiddet olan ortamı unutmaz ve büyük bir şok yaşar önce. Acı çeker, korkar ve daha sonra kendisi de aynı davranışları sergilemeye başlar ve zorbalığa başvurabilirler. 


Onun için baba ve anne aile şiddetinde birbirine hiç bir şekilde şiddet uygulamamalı ve çocukların mutlu olması sağlanmalıdır. Aileler çocukların bireyselleşmelerine izin vermeli ve çocuğun davranışlarını çok iyi gözlemlemeleri gerekmektedir. Çocukların zorba olmalarının nedenleri kısaca şudur:  Aileden gerekli manevi doyumu alamayan çocuğun kendini güçsüz hissetmesi,  başkalarının duygusunu hissetmeme yani empatiden yoksun olması,  düşük özgüven,  grubun dışında kalma kaygısı,  öfkesini başkalarından çıkarma,  saldırganlığın ve zorbalığın aile içinde normal kabul edilmesi,  kendisinin de zorbalığa uğruyor olması, dikkat çekme ihtiyacı,  farklılıklara karşı yanlış algı vb gibi nedenler çocukları zorbalığa iten nedenler arasında yer alır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme