Seyit Onbaşıyla Karşılaşma İmkanınız Olsaydı Ona Neler Söylemek İsterdiniz?

 Seyit Onbaşıyla Karşılaşma İmkanınız Olsaydı Ona Neler Söylemek İsterdiniz?


Çanakkale Savaşı’nın kahraman evladı, Seyit Onbaşı ya da lakabı ile Koca Seyit  Çanakkale’de büyük bir başarıya imza atmıştır. Zaferin gerçekleşeceğine inanan bu koca yürekli Koca Seyit 215 kilo ağırlığında olan top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, ilk iki atışta Ocean’a hafif bazı hasarlar verdiyse de, üçüncü atışında İngiliz zırhlısı Ocean’a ağır yara verdi. Atılan mermi geminin su kesiminin biraz altına isabet ederek geminin anında yan yatmasına neden oldu, daha sonra Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlardan birine çarptı. 


Ocean’ da bu yaradan kısa bir süre sonra alabora olarak battı. Bu yüzden komutan ona onbaşılık unvanını verdi. Çanakkale deyince aklımıza gelen kahramanlardandır.

Seyit Onbaşı ile karşılaşma ihtimalim olsaydı ona şu soruları sorardım:

* Çanakkale Savaşı başladığında ilk olarak neler hissettiniz?

* Böyle bir büyük savaşı onca zorluğa rağmen nasıl kazandınız?

* Gerçekten de inanç ve iman gücü başarıyı getirir mi?

* Savaş bittiğinde neden o top mermilerini kaldıramazdınız. Bunun altında yatan sebep nedir?

* Savaş sırasında şehit olmayı eminim düşünmüşsünüzdür, Ya istiklal ya ölüm düşüncesi  ile yola çıkmak nasıl bir duygudur?

* Ülkemiz hem yoksulluk hem de savaşla mücadele ederken sizi başarıya ulaştıran şey neydi, anlatabilir misiniz?

* Allah inancı,  Allah sevgisi, Peygamber sevgisi, vatan sevgisi, vatan aşkı mı size o kadar ağır top mermilerini kaldırttı. Bu konu hakkında biraz konuşabilir miyiz?

* Savaştan sonra Mustafa Kemal ile görüştünüz mü? Görüştüyseniz aranızda nasıl bir konuşma geçti bize de anlatabilir misiniz?

* Mustafa Kemal, vatanın kahraman askerleri ve vatanın kahraman kadınları ile bu ülkeyi savundunuz mu. O anlarda yaşadığınız düşünceleriniz ve yaşadığınız, hiç unutamayacağınız acı bir olay var mı? Varsa bizimle paylaşmak ister misiniz?


* Size verilen yardımları neden kabul etmediniz? Açıklayabilir misiniz?

* Mustafa Kemal size beni de kaldırabilir misin dediğinde ona hayır komutanım sizi kaldıramam demişsiniz. Bunu söylemenizin sebebi nedir?

Bayrak sevgisi, vatan sevgisi sizde ne gibi duygular hissettirmiş olabilir.

Savaş sırasında tek düşündüğünüz şey neydi?

Vatan kurtulduktan sonra neler hissettiniz?

Ailenize kavuşmak ve özgür bir vatana tekrar sahip olmak nasıl bir duygudur?

Yine savaş olsa yine aynı ağırlıktaki mermileri kaldırabilir misiniz* Kaldırabilirseniz sebebini bize açıklayabilir misiniz?

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme