“Haksız Eylemlerden Korktuğumuzdan Değil, Kaçınmak Doğru Olduğu İçin Kaçınmalıyız.” Sözünü Açıklayınız.

 “Haksız Eylemlerden Korktuğumuzdan Değil, Kaçınmak Doğru Olduğu İçin Kaçınmalıyız.” Sözünü Açıklayınız.

 

 Haksız eylem; hukuka aykırı olarak, bir kişinin mevcudiyetine veya malvarlığına zarar getiren eylemlerdir. Başka insanların mal varlığına zarar vermek, özel yaşamına müdahale  etmek, hırsızlık yapmak vb bunlar haksız eylemlerdir. Korku insanlara kötü şeyler yaptırabilir önemli olan korku ile devletin koyduğu kurallar ile hareket etmek, kendi iç sesindeki güzel ve ahlaklı olanı bulmaktır.


 Kendine güvenen, dürüst olan, işinin ehli olan, güzel ahlaklı insanlar haksız eylemlerden her zaman uzak durur. Haksız eylemlerden korktuğumuz için kaçınmamalıyız. Yapılan şey yanlış olduğu için, işin etiğine uygun olmadığı için kaçınmalıyız. Hukuktan, adaletten yana olmalıyız. Başka insanların malına, mülküne göz koymamalıyız. Yanlış olan işlerden kaçınmak doğru olan eylemdir. Korku ile düzen kurulmaz. Korku ile huzur ve adalet sağlanmaz. Onun için devlete gerek vardır. Devlet kamunun hakkını korumalı ve bilinçli vatandaşlar yetiştirilmelidir.


 Korkuya değil adalete ve güvenen dayanan sistem oluşturulmalıdır. Haksız eylem kişiye ve kişinin içinde yer aldığı düzene de de zarar verir. Örneğin; Bankada çalışan bir devlet memuru kimse görmesin diye hesabına kara para aktarmıyorsa bu onun dürüst olduğunu göstermez. Çünkü burada başkaları vardır. Ama o kişi banka soymanın etik bir davranış olmadığının bilincinde olduğu için, başkalarının malını çalmak ahlaksızlık olduğu için çalmıyorsa ve vicdanlı bir insan ise işte bu kişi korkak kişi değil dürüst ve güvenilir kişidir. Yani bu kişi haksız eylemlerden kaçınmak doğru olduğu için kaçan bilinçli ve dürüst bir vatandaştır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme