“Ağaç Düşse De Yakınına Yaslanır.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 “Ağaç Düşse De Yakınına Yaslanır.” Atasözü İle İlgili

 Kompozisyon




Hayat her zaman bize mutluluklar getirmez. Hayatın akışı içerisinde acı günlerimiz de olabilir, hayal kırıklıklarımız da olabilir, endişelerimiz de olabilir. Her açıdan iyi ve güçlü bir dönemde olduğumuz zamanlar vardır ve bu dönemlerde kendimizi daha iyi ve daha aktif hissederiz. İyi olduğumuz dönemlerde bir anda tersine de dönebilir. Mesela maddi açıdan çok iyi olduğumuz bir dönemde işten çıkarılmış olabiliriz, giriştiğimiz bir iş sonucunda elimizde avucumuzda ne varsa kaybedebiliriz, ya da kötü alışkanlıklardan dolayı sağlığımızı ve paramızı kaybedebiliriz. Bu durumu daha da örneklendirebiliriz. Düştüğümüz bu durumda ilk yaslanacağımız yer, ilk güvenebileceğimiz yer bizim en yakınlarımız, aile bireylerimiz, eşimiz dostumuz, akrabalarımızdır elbette. 

Zor ve sıkıntılı dönemlerde kişiye en büyük desteği yakınları verir. Örneğin küçük bir çekirdek aileyi örnek verelim. Anne, baba ve dört çocuktan oluşan bir ailedir bu ailemiz. Baba rahatsızlığından dolayı belli bir süre çalışamayacaktır ve çocuklar için de para gerekir. Ailenin çocuklarından iki tanesi üniversiteyi kazanmıştır ve bu gençler memleketinden ayrı bir üniversiteyi kazandığı için haliyle bunlara para lazım olacaktır, onlara moral verecek yakınlarının olması lazımdır. Bu gençlere dayısı, amcası, teyzesi ellerinden gelen maddi ve manevi yardımı yaparsa bu gençler gittiği yerde güzel bir şekilde eğitim hayatlarına devam ederler ve orada bir zorluk yaşamazlar. Bu zorlukların olmamasını sağlayan kişilerde o gençlerin aile yakınları olur. Eğer ki o gençler zor durumda kalsaydı yakınları da onlara bir kuruş bile yardım etmeselerdi işte bu çocuklar eğitim hayatlarını maddi nedenden dolayı yarıda bırakmak zorunda kalacakları ve yakınlarının onlara vurduğu darbe o gençlerde olumsuz bir etki yaratacaktır. Onun için ne olursa olsun zor zamanlarımızda h yakınlarımızın yanında olmalıyız, onların ağır yüklerini bir nebze de olsa hafifleten bizler olmalıyız.

 Zor zamanlar aile olmanın, akraba olmanın gerçek anlamda ortaya çıktığı zamanlardır. Bundan dolayı da atalarımız ağaç düşse de yakınına yaslanır diye yakınların zor gün dostları olduğunu dile getirmiştir. Yakınlarımız bize yardım ettiği zaman da bizler bunun hakkını göstermeliyiz ve vefalı birer bireyler olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme