“Karşınızdakini Dinleyin, Başkalarına Kendinden Bahsetme Fırsatı Verin.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Karşınızdakini Dinleyin, Başkalarına Kendinden Bahsetme Fırsatı Verin.”   Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Dinlemek, dinlemeyi becermek, sadece dinleyip karşıdaki kişinin sözünün bitmesini beklemek, her söze, her lafa girmemek büyük bir sanattır aslında. Sürekli ben konuşayım, herkes beni dinlesin, ben ön plana çıkayım, benim sıkıntılarım, benim mutluluklarım anlatılsın gibi bir düşünceye kapıldığımız zaman büyük bir hata ederiz. İnsan başkalarının konuşmasına da fırsat tanımalıdır. Bizi dinleyen, bize değer veren kişilerin de kendilerini ifade etmesine izin vermeliyiz ve onların da duygu ve düşüncelerini en iyi şekilde açıklamalarını sağlamalıyız.

  İletişim karşılık olduğu zaman, anlayış karşılıklı olduğu zaman anlam kazanır ve aradaki sevgi, saygı daim olur. İletişim kurmada  bencil olmamalıyız. Elbette kendimize göre anlatacaklarımız vardır, paylaşacaklarımız vardır ama bunu büyük bir nezaketle yapmalıyız ve kendimizi anlatırken  karşımızdaki kişinin de bize vereceği cevapları en iyi şekilde  dinlemeliyiz. Eşimizin, dostumuzun, arkadaşımızın bir sıkıntısı olduğu zaman, ya da  anlatacağı müjdeli haberleri olduğu zaman onları en iyi şekilde dinlemeliyiz. Herkes konuşur ama herkes iyi bir dinleyici olamaz. Önemli olan hem iyi konuşmacı olmak hem de iyi dinleyici olmaktır.

İletişimde bencil olmamak gerekir. Karşımızdaki kişinin de kendisini dilediği şekilde anlatmasına, duygularını ortaya koymasına imkan vermeliyiz. İşte böyle olduğu zaman her şey daha güzel olur ve insanların nazarında da daha değerli biri oluruz. Dinlemek  çok güzeldir. Onun bu denli güzel olması ile ilgili şu söz de gerçekten bizlere yol göstericidir:

“İnsanı ilgi ile dinlemek, insana büyük ikramdır.” (Mevlana).

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme