“Bana Ayıplarımı, Kusurlarımı Söyleyen Kimse Allah-ü Teâlânin Merhametine Kavuşsun." Sözünü Açıklayınız.

 “Bana Ayıplarımı, Kusurlarımı Söyleyen Kimse Allah-ü Teâlânin Merhametine Kavuşsun." Sözünü Açıklayınız.


 İnsan olanın elbette kusuru olacaktır. İnsanın kusuru olması, bu kusurlarının farkında olması ve onları düzeltmeye çalışması kendine fayda sağlar. Bir yakınımızın, sevdiğimizin bize kusurlarımızı söylemesi ise bizi hemen üzer ve o kişiye karşı sevgimiz azalmaya başlar.

 Oysa bizi kırmadan, bizi incitmeden hatalarımızı söyleyen kişiler gerçek dostlarımızdır, bizi gerçekten sevenlerdir. Bana ayıplarımı, kusurlarımı söyleyen kimse Allah’ın merhametine kavuşsun der Hz Ömer. Bizim yaptığımız her şeyi doğrulayan ve biz üzülmeyelim diye gerçekleri bizlere söylemeyen insanlar gerçek dostlarımız da değildir. Bazen yanlış yollara sapabiliriz ve insan olduğumuz için yaptığımız yanlışların, ayıpların farkında olmayabiliriz. Bizi bu yanlış yoldan döndürmek için bize acı ama gerçek olan yanlışlarımızı söyleyen kişilere karşı nefret geliştirmemeliyiz.


Aksine onlara teşekkür etmeliyiz ve onları daha çok sevmeliyiz. Bizi doğru yola getirdikleri için, aynı hataları tekrarlamamak için bizi iyiliğe yönlendiren, güzelliğe yönlendiren böyle kimseler ile muhabbetimizi de daim etmeliyiz. Böylece hem daha az kusur  işlemiş oluruz hem de deneyimlerimizden ders çıkarak daha doğru insan olma yolunda ilerlemiş oluruz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme