Kültürel Farkındalık Oluşturmak Amacıyla Farklı Kültürler Hakkında Bilgi Sahibi Olmak Neden Önemlidir?


Kültürel Farkındalık Oluşturmak Amacıyla Farklı Kültürler Hakkında Bilgi Sahibi Olmak Neden Önemlidir?

Bir toplumun  maddi ve manevi değerleri kültürün ta kendisidir. Kültür toplumu toplum yapan en önemli etmenlerden biridir.  Gelenek, görenek, adetler,  dil vb. hepsi kültürün içine girer. Çünkü kültür tüm saydığım ögeler ile bir bütün olduğu zaman anlam kazanır. Her milletin kendine özgü kültürü, kültürel özellikleri vardır. Kişi kültürel farkındalık geliştirmek için, farklı yörelerin kültüründen de faydalanmak için farklı kültürlerin özelliklerini araştırmalı, bilmelidir. Farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olan kişi kendini daha çok geliştirir ve o kişide hoşgörü, değerlere saygı,  insanlara karşı önyargısız davranmama gibi kavramlar da gelişir.

Farklı kültürlere de hoşgörü ile yaklaşmayı  bilmeliyiz ve herkesin  görüşüne, gelenek ve göreneklerine saygı  duymalıyız.  Çünkü her kültürün yaşanmışlığı, deneyimleri ,  geçmişi farklıdır. Önemli olan bu farklılıklara  hoşgörü ile bakmak ve bu farklılıkları büyük zenginlik olarak görmektir. Başka kültürlerden farklı yemekler öğrenebiliriz, farklı yöresel kıyafetler öğrenebiliriz , değişik bilgiler ve daha birçok şey öğrenebiliriz. Bu öğrendiğimiz şeyler kendi kültürümüzle yoğurduğumuz zaman da ortaya çok zengin bir kültür çeşitliliği  ortaya çıkar ve  kendi kültürümüze büyük fayda sağlamış oluruz . Böyle yaptığımız zaman da  sürekli gelişmeye, ilerlemeye açık oluruz. Farklı ülkelerin kültürel özelliklerini öğrendiğimiz zaman buna uygun  çalışmalar yaparız. Örneğin;  farklı bir ülkede  onlara özgü geleneksel kıyafetler yapabiliriz ve onlar ile hem ekonomik anlamda hem de insani anlamda iletişim kurabiliriz. Böyle olunca onlar da bizim kültürümüzden çeşitli şeyler öğrenir ve böylece kültür alışverişi gerçekleşmiş olur. Bu olunca da toplumlar arasında sevgi, saygı , barış, dayanışma ve kardeşlik gibi duygular artar ve toplumlar daha mutlu olur.

Kültürel farkındalığı geliştirmek için farklı kültürlere saygılı olmalıyız ve  empati kurma becerisine sahip olmalıyız. Farklı kültürleri öğrenerek   farklı güzellikleri yaşamaktan da kendimizi mahrum bırakmamalıyız.
Kültürün önemi ile ilgili şu sözleri de  unutmamalıyız:
‘’ Kültür düşünce faaliyetine, güzellik ve insani hislerle kapıyı açık tutabilmektir.  A. North  Whitehead .
* ‘’ ne büyük mutluluktur ki dünyamız hâlâ on binlerce çiçekli bir kültür bahçesidir. Her kültürün bir rengi ,bir kokusu vardır. Yaşar Kemal.
* ‘’ Üstün insan kültür yoluyla arkadaşlarını bulur. Onların arkadaşlıklarıyla da kendi erdemini yükseltir.’’

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme