Engelli İnsanlar Günlük Yaşamlarında Ne Gibi Sorunlar Yaşıyorlar? Çözüm Önerileriniz Nelerdir? Yazınız.


Engelli İnsanlar Günlük Yaşamlarında Ne Gibi  Sorunlar Yaşıyorlar? Çözüm Önerileriniz Nelerdir? Yazınız.

Engelli  insanlar toplumda sevgiye, saygıya en çok layık olan değerlerdir. Onlar bizim  göz bebeğimizdir. Onun için engelli kardeşlerimize sahip çıkmalıyız ve onlara destek çıkmalıyız. Bilindiği üzere ülkemizde yaklaşık iki milyona yakın  kardeşlerimiz engellidir .  Engellilerin yaşadığı sorunlara baktığımızda ilk olarak engelli olmayan kimi insanların kendilerini onların yerine koyamamalarıdır . Bu durumda engelli kardeşlerimiz çok üzülmekte ve bu üzüntülerini de içlerine atmaktadırlar . Bunun için ilk olarak bilinçli , vicdanlı bir insan olmalıyız ve onları her zaman düşünmeliyiz . Onların sorunlarına baktığımızda; mesela görme engelli kardeşlerimiz yolda yürürken  belediye tarafından kaldırım taşlarının sonuna konulan beton saksı onların ciddi şekilde  düşmelerine, yaralanmalarına neden olmaktır . Bu beton saksılar orada olmamalıdır. Onların rahatça yürüyebileceği alanlar çoğaltılmalıdır.

Kimi engelli vatandaşlarımız aileleri tarafından  dışlanmakta , kimi kendini bilmezler tarafından dışlanmakta ve engelli olmak sanki utanılacak bir şeymiş gibi onları üzmektedir . Bu son derece çirkin bir davranıştır ve insan olan , vicdanı olan  engellilere karşı asla böyle bir tutum içine girmez . Onlar toplumsal yaşantıdan uzaklaştırılmamalı , onlar bizim canımızdır. Onun için onları koşulsuz sevmeliyiz ve onları asla üzmemeliyiz . Ulaşım konusunda, haberleşme konusunda devlet onlara daha çok kolaylık sağlamalıdır . Mesela engelli bir kardeşimize zarar veren birine devlet gereken cezayı vermelidir . Dünyamız onların varlığı üzerine inşa edilmelidir . Yani dünya sadece engelli olmayan insanlar yaşıyor gibi inşa edilmemelidir . Örneğin; yürüme engelli biri için bankamatikler onların  seviyesine uygun olmalı ve onlara göre de bir bankamatik yapılmalıdır . Bütün kanallar işitme engelli olan kişiler için ekranın  alt tarafına mutlaka bir sunucu koymalıdır .  

Toplum olarak onlara karşı her zaman duyarlı ve hassas olmalıyız . Benliğimizi, vicdanımızı kaybetmemeliyiz . Kendi rahatımızdan önce onların rahatını , konforunu düşünmeliyiz . Arabalarımızı onların geçeceği yerlere park etmemeliyiz . Onları her zaman düşünmeli ve çok sevmeliyiz .  Onlara acır gibi bakıp onun kendisini kötü hissetmesine neden olmamalıyız . Toplum ve devlet olarak duyarlı olmalıyız. Onların sorunlarını el birliği ile çözmeliyiz ve onları hayattan soğutmamalıyız. İnsan olmalıyız, insanlığı  yaşamalı ve yaşatmalıyız.

2 yorum:

  1. yararlandım ve güzel site sizede tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  2. güzel site yararlandım çooookkkk ggüüüüüüzeeell bbbbbeğğğğğğennnnnndddimmmm vvvvvvvveeeeee ssssssssssssseeeeeeeeeeeevvvvvvvvvvdddddddddiiiiiiiiiim

    YanıtlaSil

Deneme