Çok Konuşmak İle İlgili Kompozisyon

Çok Konuşmak İle İlgili Kompozisyon

İnsan sosyal bir varlık olduğu için , duygu ve düşüncelerini daha iyi bir şekilde ifade etmek amacıyla elbette ki doğal olarak konuşma ihtiyacı duyar . Konuşmak her insanın en doğal hakkıdır ve konuşmadan da iletişim kurmamız çok zor olur zaten . Çok konuşmak ise çok farklı bir durumdur . Çok konuşmak ilk önce kişinin kendi kalp sağlığına zarar verir , çok konuşan kişide çok yalan olur , çok konuşan kişi toplum tarafından fazla sevilmez ve bu tip kişiler ile fazla vakit geçirilmek istenmez . Bunun için insan yerinde ve zamanında konuşmasını bilmelidir ve çok konuşmaktan  mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışmalıyız .

Düşünün bir grup  arkadaşınızla vakit geçirdiğinizde bir anda coşup her şeyi konuştuğunuz zamanlar olmuştur . Bu zamanlarda aklınıza gelen her şeyi konuşmuşsunuz ve özeliniz olan her şey de bir anda ağzınızdan çıkıvermiştir . Daha sonra pişman da olsanız iş çığrından çıkmıştır . Çünkü düşünmeden boş ve çok konuşmuş daha sonra ise büyük bir pişmanlık duygusu yaşamış olabilirsiniz . İslam dini de çok konuşmayı yasaklamış ve bu konuda  çeşitli hadisi şerifler vardır. Bunlara örnek verecek olursak şunları söyleyebiliriz . Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa :
''Kim, insanların kalbini çelmek (kendine çekmek) için kelâmın (şatafatlı) kullanılışını öğrenir, (insanları bıktırırcasına) sözü gereğinden fazla uzatırsa, Allah kıyâmet günü ondan ne farz ne nâfile hiçbir ibâdetini kabul etmez!”  buyurmuştur .
“İnsanoğlunun konuşmaları lehine değil , aleyhinedir. Ancak iyiliği emretmek veya kötülükten men etmek için yaptığı konuşmalar bunun dışındadır .” buyurmuştur.


Bundan dolayı çok konuşmamalıdır . Eğer konuşmak gerekiyorsa faydalı şeyler konuşulmalı ve boş ve çok konuşmaktan uzak durulmalıdır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme