Atatürk Ve Cumhuriyet Konulu Kompozisyon

Atatürk Ve Cumhuriyet Konulu Kompozisyon

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Milli Mücadele yıllarında  devletimizin başka ülkelerin egemenliği altına girmemesi için , tam bağımsızlık için , vatan topraklarının başka ülkelerin eline geçmemesi için büyük dehası ile büyük işlere imza atmıştır . Yapılan işgaller karşısında İstanbul Hükümeti sessiz kalmış ve İtilaf Devletleri'ne teslim olmuş vaziyetteydi . Bunu gören Mustafa Kemal'in hemen bir şeyler yapması gerekiyordu .  Yapılan işgallerin haksız olduğunu dünyaya duyurmak için çeşitli gazetelerin çıkarılmasına öncülük etmiş arkasına halkın desteğini de alarak bu işgallere bir dur demesini bilmiştir .

 Mustafa Kemal'in Türk Milleti'ne en büyük armağı ise  elbette ki Cumhuriyet'in ilan edilmesi olmuştur . Cumhuriyet'in ilan edilmesi ile artık demokrasi ön plana çıkmış , halkın gücü ön plana çıkmış , halkın egemenliği ön plana çıkmıştır . Halk istediği kişi ya ya da kişileri kendi hür iradesi ile başa getirmeyi bilmiş , başa geçen iktidarlar işini iyi bir şekilde yapmayınca da o iktidarları geri görevden almasını bilmişlerdir . 29  Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet ülkemize birçok yenilikleri de beraberinde getirmiştir . Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olmuştur ve milletin olmaya da devam edecektir .


Mustafa Kemal halkın iradesine çok önem vermiş bundan dolayı da Cumhuriyet'i ilan etmiştir ve şu sözü söylemiştir : ''  Benim en büyük eserim Türkiye Cumhuriyeti' dir.  İrade ve egemenlik  ulusun tümüne aittir . Demokrasi prensibi  , ulusal egemenlik  şekline dönüşmüştür .  Bir ulusu oluşturan bireylerin  o ulus içinde  her çeşit özgürlüğü, yaşamak özgürlüğü , düşünce özgürlüğü ve vicdan özgürlüğü  güven altında olmalıdır. Ulusa efendilik  yoktur. Hadimlik vardır. Bu ulusa hizmet eden  onun efendisi olur'' diyerek Cumhuriyet'in bir millet için ne kadar önemli olduğunu belirtmiştir .

6 yorum:

Deneme