Okumak Özgürlüktür İle İlgili Kompozisyon

Okumak Özgürlüktür İle İlgili Kompozisyon

İnsanoğlu doğduğu andan itibaren her şeyi öğrenmek ister . Bu öğrenme isteği onları okumaya yöneltir . Çünkü okumak insana bilmediği şeyleri öğretir , birey bilgi sahibi olur , aydın olur , kalıplaşmış bilgilerlerle yetinmez ve daha fazla araştırmak ister . Kitap okumak , insanı özgürleştirir . Çünkü insan okuduğu ile istediği hayalleri kurar , istediği yerlere gider ve hayal bile olsa istediği dünyada yaşar .

Tabi ki sadece bu anlamda özgürlük sağlamaz okumak . Okuyan insanın hedefleri olur . Bu hedefleri gerçekleştiren insan kendi ilgi ve yeteneğine göre bir meslek seçer ve o alanda en iyisi olmak seçer . İşinde uzman olan kişi bu işten kazandığı ücret ile  dilediği gibi bir hayat yaşar , kimseye muhtaç olmaz çünkü okumak insanı hür yapar . Kişi hiç kimsenin baskısı altında kalmadan dilediği kitabı okur ve kendini geliştirir .  Tabi bunun olması için  o toplumda düşünce özgürlüğünün de olması gerekir . Örneğin tarihe şöyle bir baktığımızda İyonya'da düşünce özgürlüğü olduğu için o dönemde yetişmiş bilim adamları istediği kitapları okumuş , kendini geliştirmiş ve yetiştiği topluma faydalı insanlar olmuştur . Çünkü okumak onları özgür kılmış ve onlar da yeni bilim dallarının ortaya çıkmasını sağlamıştır . 


Bunun için , özgür olmak için, dilediğin gibi düşünmek ve düşüncelerini hiç kimseye zarar vermeden söyleyebilmek için hiç durmadan okumalı ve kendimizi ve içinde bulunduğumuz toplumu yetiştirmeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme