Can Çıkmayınca Huy Çıkmaz Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Can Çıkmayınca Huy Çıkmaz Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Her insanın birtakım kişilik özellikleri vardır . Kimisi çok çabuk sinirlenir , kimisi aşırı heyecanlıdır , kimisi çok hoş görülüdür .  Daha yüzlerce , binlerce farklı özellik sayabiliriz . İnsanların bu gibi özellikleri çoğu zaman ömürleri boyunca değişmeden devam eder .

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanların karakter özellikleri altı yaşına geldiğinde büyük oranda şekillenmiş oluyor . Yani altı yaşından sonra çok şey öğreniyoruz ama bunların neredeyse tamamı kişilik ile ilgili olmayan konulardan oluşmakta . İnsanlar küçük yaşlarda hakkı adaleti öğrendilerse ömür boyunca hakka adalete riayet ediyorlar , küçük yaşlarda yalanı dolanı öğrendilerse hayatları da bir yalandan ibaret olup çıkıyor . Monteigne'nin alışkanlık ile ilgili denemesi aklıma geliyor bu atasözümüzü duyunca . Hani o denemede diyordu ya insanların çocuk yetiştirirken küçük yaşlarda görmezden geldiği davranışlar zamanla alışkanlık haline geliyor diye . Aynen öyle kazandığımız ve kişiliğimize yerleşen alışkanlıklar ömrümüzün sonuna kadar devam ediyor .


Atalar süt ile giren can ile çıkar derken de aynı gerçeği vurgulamışlardır . Doğduktan sonra, çocuklukta kazanılan davranışlar bizim kişiliğimizi oluşturuyor ve bu özelliklerimiz de mezara kadar bizimle devam edip gidiyor . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme