Beyin Göçünü Yararları Ve Zararları Bakımından Tartışınız, Bu Göç Azaltılmak İstenirse Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Beyin Göçünü  Yararları Ve Zararları Bakımından Tartışınız, Bu Göç Azaltılmak İstenirse Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Alanında çok iyi yetişmiş  bilim adamları , meslek adamları ve uzmanların  kendi ülkelerinde gerekli olan  imkanları bulamadıkları için bir başka ülkelere çalışmak ve yerleşmek amacı ile gitmelerine beyin göçü denilir  . Bilim adamlarının kendi ülkelerinde istediği gibi çalışma yapmaları için gerekli olan kaynakların sağlanması gerekir . Bu kaynaklar sağlanmadığı taktirde bu ilim insanları mecburen başka ülkelere gitmekte ve orada kendilerini daha iyi yetiştirme ve geliştirme imkanına sahip olmaktadırlar .

Beyin göçü gelişmemiş  ya da geri kalmış ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru olmaktadır . Beyin göçünü yapan ilim insanları ülkelerinde istediği imkanlara sahip olamadıkları için , üzerinde çalıştıkları projenin kabul görmemesi gibi bir çok sebepten dolayı ülkelerinden ayrılmak zorunda kalırlar . Kendi ülkelerinin çalışma koşulları ve şartları daha uygun olsa , istedikleri kaynaklara sahip olsalar başka bir ülkeye gitmek zorunda kalmazlar. Kendilerine daha iyi imkanlar sunan ve projelerini gerçekleştirebileceği  mümkün olan ülkelere giderler ve orada kendilerini daha da geliştirirler . Beyin göçü  alan ülkeler  daha da gelişir ve ilerler . Beyin göçü veren ülkeler de gerilemeye devam eder ve gelişme sağlanmaz . Örneğin; Doktor Mehmet Öz başka bir ülkede kendini  geliştirmiş ve o ülkede istediği şartlara sahip olduğu için o ülkeye de fayda sağlamaktadır .  Albert Einsteın de  Almanya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne giden bilim adamlarından birisidir . Diğer bir örnek ise siyasetçi ve bilim insanı olan , çok yönlü özellikleri olan rahmetli Necmettin Erbakan çok zeki bir bilim insanıydı aynı zamanda . Kendi ülkesinde yaptığı proje olan tank projesi ülkesinde kabul  görmeyince de o da Almanya'ya gitmiş ve kendini orada geliştirme imkanı  bulmuştur . Hazırladığı tank projesi Almanya tarafından kabul görünce tankları da Almanya yapmıştır .


Daha sonra Türkiye ise bu kendi bilim adamımızın yaptığı projenin meyvesini ne yazık ki Almanya'dan ileri dönemlerde satın almıştır. Yani bu bilim adamı Almanya'nın işine yaramıştır. Bunun için ülke olarak daha çok gelişmeli ve bilim insanlarına  hak ettiği değer verilmeli , onların projeleri değerlendirilmeli ve gerekli olan sermaye ya da kaynaklar sağlanarak bu bilim adamlarının kendi ülkesine faydalı olmaları sağlanmalıdır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme