Tutumluluk İle İlgili Kompozisyon

Tutumluluk İle İlgili Kompozisyon

Sahip olduğumuz her şeyi yeri ve zamanında miktarına uygun bir biçimde aşırıya kaçmadan kullanmaya tutumluluk denilir .  Tutumlu olmak insana çok şeyler kazandırır . Parada tutumlu olmak , konuşma israfı yapmamak , harcamalarında tutumlu olmak gibi daha birçok alanda tutumlu olabiliriz .

İnsan hayatını yaşarken her zaman gelecekteki yaşantısını  düşünmeli ve harcamalarını bu şekilde düzenlemelidir . Yani ayağını yorganına göre uzatmalı ve israftan kaçınmalıdır . Sahip olduğumuz sermayenin hepsini bir anda harcamamalı ve her zaman bir miktar saklayacağımız paramız olmalıdır ki zor günler gelip çattığı zaman zor durumlara düşüp başkalarından aman dilenmeyelim . Atalarımız da tutumlu olmak gerektiğini söylemiş ve '' Sakla samanı gelir zamanı '' diyerek sahip olunan şeylerin değerinin bilinmesi gerektiğini ,  en ufak önemsemediğimiz bir şey de olsa onu saklamamız ve israf etmememiz gerektiğini dile getirmişlerdir . Bazen elimizde olanların değerini bilmez ve çok önemsemeyiz . Bunlardan en önemlisi de zaman israfıdır . Zaman su gibi akıp gider ama bizler zamanın kıymetini bilip bu zamanı dolu dolu geçirmek yerine boş işlerimiz için israf eder ve daha sonra da çok pişman oluruz . Onun için zamanın da değerini bilmeli ve zaman akıp gitmeden ne kadar çalışırsak ve bir şey sahibi olursak hayatımız daha kolay ve daha mutlu geçer .


Yani her alanda ve her şeyde tutumlu olmalı ,  hiçbir şeyi israf etmemeli ve israftan kaçınmalıyız . Yani har vurup harman savrulmamalıdır . Tutumlu olan insan fakir olmaz ve kendine güveni olur  . Bunun için  millet olarak da tutumlu olmalı , yerli ve doğal kaynaklarımızı boşa kullanmamalı ve israf etmemeliyiz .

8 yorum:

Deneme