Mum Dibine Işık Vermez Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Mum Dibine Işık Vermez Atasözü İle İlgili Kompozisyon

"Mum dibine ışık vermez" atasözü bir insanın çevresindekilere çok fazla yardım etmesine rağmen kendi yakın çevresine herhangi bir iyiliği dokunamayabileceği anlamına gelir . Bu atasözümüz bir yönü ile "terzi kendi söküğünü dikemez" atasözüyle de benzerlik  gösterir . Çoğu zaman insan kendi yakınlarını görmezden gelip etrafıyla daha fazla ilgili durumda olabilmektedir .

Mum dibine ışık vermez atasözü anlam olarak olumsuzmuş gibi dursa da aslında olması gereken bir durumu ifade etmektedir . Yani devlette ya da özel sektörde olsun çok yüksek bir mevkiye ulaşmış olan bir insanın etrafını yakınları sarabilir . Hepsi bu insandan gücünü kullanarak kendisi için bir iş bulmasını ya da işlerini kolaylaştırmak adına onun nüfuzunu kullanmasını talep edebilirler . Ancak gerçek manada kaliteli bir insan gücünü yakınlarına ayrıcalık sağlamak için kullanmaz . İşte bu sebeple mum dibine ışık vermez denilmiştir ve vermemelidir de . Herkes emeği ile bir yerlere gelmeli , başkalarının koltuk çıkması ile değil .


Güç ne kadar olursa olsun o gücü doğru kullanmadıktan sonra bir anlamı yoktur . Bu yüzden  de insanlar çevrelerindeki düşkünlere, zor durumda olanlara kol kanat oldukları kadar kendi yakınlarına da ilgi göstermelidir . Tabi bu ilginin yardım da öte kayırma ya da ayrıcalık tanıma boyutuna ulaşmaması gerekir . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme