Çanakkale Zaferi İle İlgili Kompozisyon

Çanakkale Zaferi İle İlgili Kompozisyon

Osmanlı Devleti artık eskisi gücünü kaybetmiş ve canı kalmamıştı . Zaten hasta adam diye nitelendirilmişti .  İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazını da ele geçirip Osmanlıyı saf dışı bırakmak istiyordu ve savaşın kısa sürede  bitirmeyi istiyorlardı . Osmanlı Devleti'ne büyük bir darbe vurulmak isteniyordu ve bunun gibi bir sürü sebepleri vardı .  Ama sonuç istediği gibi olmamış Kahraman Yüce Türk Milletinin kadın , erkek , çoluk çocuk demeden bütün varını bu savaş için feda etmiş , nice yiğitlerin kanı akmış , o zamanlar denildiğine göre Çanakkale Boğazı kan gölü olmuştu .

Sonuç İtilaf Devletlerin istediği gibi olmamış İtilaf Devletleri Rusya'dan yardım alamayınca büyük hezimete uğramıştır . Çünkü Çarlık Rusya'sında Bolşevik ihtilali çıkmış kendi iç sorunları baş göstermişti . Bu savaşta nice canlar şehit olmuştur .  Ulu  Önder Gazi Mustafa Kemal'in dehası ve başarılı yönetimi ile Çanakkale'de büyük bir zafer yaşanmış nice kahramanlık destanları bu savaşta ortaya çıkmıştı . Seyit Onbaşılar , Niğdeli Aliler daha niceleri bu savaşta kahramanlık destanı yazmıştır . Hatta bir rivayete göre evliyanın biri her gün rüyasında Sevgili Peygamber Efendimizi görür ve mutlu olurmuş . Bir gün görememiş  rüyasında Efendimizi ve çok üzülmüş . Acaba bir hata mı yaptım da Bugün Efendimizi göremedim rüyamda demiş .  Ertesi gün tekrar uykuya yattığında Efendimiz evliyanın rüyasına girmiş ve evliyanın bir kusuru olmadığını söyleyerek şunu söylemiştir o yüce insan :  Ben o gece rüyana girmedim , çünkü ben o gece  Çanakkale'deydim demiş .  Yani o gece gökten meleklerin indiğine dair rivayetlerde vardır . Yüce Türk askerinin düşmanına bile yardım ettiği nice kahramanlık destanları vardır bu büyük zaferde .


 Çanakkale Zaferi sömürge altında olan esir milletlere örnek olmuş bir zaferdir .  Çanakkale Savaşı Birinci dünya savaşının iki yıl uzamasına neden olmuştur .  Bu zafer Milli mücadele ruhunun doğmasına neden olmuş büyük bir  zaferdir .  Binlerce insan hayatını kaybetmiştir .  Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal bu zafer ile daha da ünlü olmuş ve  Kurtuluş savaşının lideri olmuştur .  Allah devletimizi ve milletimizi bir daha zor durumlara sokmasın ve hep zaferler ihsan eylesin bu Yüce şerefli Türk Milleti'ne .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme