Atatürk'ün Sanata Verdiği Önem İle İlgili Kompozisyon

Atatürk'ün  Sanat'a  Verdiği  Önem ile  İlgili Kompozisyon

Mustafa Kemal Atatürk   tarihe,  Türkçeye ve diğer bilim dallarına nasıl önem verdiyse bu bilim dallarının gelişimi için kurum ve kuruluşlar açtıysa sanata da çok önem vermiştir .  Ona göre sanat insanların duygu ve düşüncelerini çeşitli yollarla ifade etme işidir .  Sanat insanın ruhunun gıdasıdır .  O  milletinin kültürüne çok önem vermiş ve bunun için de  sanat ve kültür alanında birçok yenilikler yapmıştır .

Gazi Mustafa Kemal milletinin fertlerinin bir sanat dalı ile ilgilenmesini istemiş , aynı zamanda kendisinin de ilgi duyduğu sanat dalları olmuştur . Örneğin ; dans etmeyi ve müzik dinlemeyi çok severdi .  Mustafa Kemal Türk sanatının mimarı olmuş bir şahsiyettir.  Sanatın her alanında gelişilmesi gerektiğini savunmuş ve sanatın hayat kadar önemli olduğunu '' Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur '' diyerek belirtmiştir . Halkının aydınları sanat ile ilgilensin diye Avrupa'ya birçok öğrenci ve sanatçı ( Cemal Reşit Bey, Cemal Erkin ..vb gibi ) göndermiş ve öğrenilenlerin ülkemize getirtilmesini sağlayan liderdir Mustafa Kemal .


Mustafa Kemal sanatla milli kültürü de ilişkilendirmiş ve halkının kültürüne göre sanatın şekillenmesini ve geliştirilmesini istemiştir . Milli kültürü yansıtan bir sanat anlayışını benimsemiştir her zaman .  Ülkemizde resim , heykel onun sayesinde gelişmiştir . O milli birlik ve beraberliğin sanata da yansıtılması gerektiğini savunmuş ve bu  yolda çalışmalar yapmıştır . Bizler de onun  yaptığı gibi sanata çok önem vermeli ve mutlaka bir ya da daha fazla sanat dalı ile ilgilenmeli ve bunu milli kültürümüze de yansıtmalıyız .

8 yorum:

Deneme