"Keçileri Kaçırmak" Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

Özet : Keçileri kaçırmak deyiminin anlamı ve ortaya çıkış hikayesi 

Keçileri Kaçırmak Deyimin Anlamı

Keçileri kaçırmak deyimi yaşanılan sıkıntılar ve olumsuzluklar sonucunda çok bunalmak adeta aklını kaçıracak hale gelmek anlamına gelir .

Keçileri Kaçırmak Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

Burdurun 12 km . kadar dışında bulunan İnsuyu mağarası içerisinde sarkıtların , dikitlerin , irili ufaklı birçok gölün bulunduğu , ülkemizin en ilgi çekici mağaralarından bir tanesidir . bu deyimin ortaya çıkış hikayesi İnsuyu mağarasının henüz keşfedilmediği bir döneme dayanmaktadır .

Çobanın biri keçilerini otlatırken bir ağacın altında uyuya kalmış . O uyurken keçiler mağaranın içine girdiği için uyandığında keçileri bulamamış . Önüne çıkana keçileri görüp görmediğini soruyor , bir yandan da keçilerin sahibine ne cevap vereceğini düşünüyormuş . Çoban sağa sola koşturarak keçileri ararken " Ağaya ne diyeceğim , çobanlık görevimi yapamadım , keçileri kaçırdım " vb. sözlerle dövünüp duruyormuş . Karşısına çıkana "  keçileri kaçırdım , keçileri kaçırdım . " diye bağırıyormuş .
Keçiler sularını içtikten sonra tekrar mağaradan çıkıp çobanın bıraktığı yerde otlamaya devam etmişler . Köylüler de keçileri aramaya çıkmış ve çobanın otlattığı yerde eksiksiz olarak bulunca çobanın aklını kaçırdığını düşünmüşler ve onun " keçileri kaçırdım ." figanından dolayo "keçileri kaçırdı " demişler .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme