" Hapı Yutmak" Deyiminin Hikayesi

Özet : " Hapı Yutmak " deyiminin anlamı ve ortaya çıkış hikayesi 

Hapı Yutmak  Deyiminin Anlamı

 Hapı yutmak deyimi işlerin kötü gittiği beklenildiği gibi gitmediği zamanlarda "eyvah , istediği olmayacak ! " duygusu ile söylenen bir deyimdir .

Ortaya Çıkış Hikayesi

Hapı yutmak deyiminin ortaya çıkışı Sultan IV. Murat zamanına dayanmaktadır . Sultan IV. Murat içki , afyon , tütün vb. keyif verici maddelerin tamamının kullanımını yasaklamıştı . Sultan Murat'ın hafiyeleri bir gün huzuruna çıkarak kendilerinin hekimbaşı olan Emir Çelebi'nin afyon tiryakisi olduğunu ve yasaklanmasına rağmen hala gizli gizli afyon içtiğini söylerler .  Sultan yasağının en yakınındaki adam tarafından delinmesine çok sinirlenir .

Bir zaman sonra Sultan , hekim başı ile satranç oynarken " Cebinde ne varsa boşalt Çelebi " diye bağırmış .

Hekimbaşı sultana ihbar gittiğini anlamış ama çaresiz cebindekileri de boşaltmış .  Cebindeki hokka için de " Sultanım bunun içindeki ıslah edilerek zararsız hale getirilen afyondur , aman aklına kötü bir şey gelmesin , bunlar hap , hap ! " demiş . Sultan bunun üzerine " madem hap yut öyleyse " diye emir vermiş .

Hekimbaşı bunların çok keskin afyon olduğunu bilmesine rağmen çaresiz teker teker yutmuş . Üzerine de buzlu bir şerbet içmiş . Kısa bir zaman sonra da ruhunu teslim etmiş .


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme