Çürük Tahta Çivi Tutmaz Atasözü İle İlgili Kompozisyon

     Çürük tahta çivi tutmaz atasözünü iki anlama gelebilecek şekilde düşünebiliriz. Birinci anlamı vasfını yitirmiş, öz niteliklerini kaybetmiş, kullanılamayacak hale gelmiş bir şeyi ne kadar uğraşırsak uğraşalım işe yarar hale getiremeyiz. Diğer anlamı ise kişiliğini yitirmiş, güvenilmez ve sağlam olmayan insanlarla yola çıkılamayacağıdır. Bu tip insanlarla bir iş yapılmaya çalışılırsa sonu hüsran olabilir.

     İnsanlara çok çabuk güvendiğimiz ve inandığımız anlar olabiliyor. Geçmişte yapmış olduğu hataları çok çabuk unutarak böylesi insanlara yeniden güvenebiliyoruz. Aslında insana yakışan da budur. Yanlışlarına rağmen bir insana yeniden şans verebilmek büyük bir erdemdir.


Kin beslemeden yapılan hataları unutup güler yüz gösterebilmek çok büyük bir meziyettir. Ancak bazı insanlar siz ne kadar şans verirseniz verin fırsatını bulduğu anda kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder ve başka kimsenin durumunu düşünmez. Böylesi insanlar kendi menfaatleri doğrultusunda en yakını da dahil olmak üzere herkese ihanet edebilir. Bizler hayatta her zaman iyi niyetli olmalıyız ancak aklı başında hareket etmeyi de ihmal etmemek gerekir. Herkese iyi diyetli davranırken onların karakterlerini  de iyi analiz ederek dikkatli olmalıyız.
      İnsanlara iyi niyetle yaklaşmak en güzel davranış biçimidir. Fakat tecrübelerle defalarca denenmiş ve makbul olmadığına kanaat getirilmiş insanların da çürük tahtanın çiviyi tutmadığı gibi düzelemeyeceğini bilmek gerekir. 

1 yorum:

Deneme