Şahmaran Efsanesi

Özet : efsane örnekleri, efsanelere örnek, şahmaran efsanesi, şahmaran efsanesi kısaca, şahmaran efsanesi nedir, şahmaran nedir, şahmeran efsanesi

Efsaneye göre Şahmaran Mersin Tarsus'ta yaşayan vücudu yılan, başı ise kadın biçiminde bir yaratıktır. Şahmaran'ın yılanların lideri olduğuna inanılır.

Şahmaran insanların bilmediği yer altında bir yerde yaşar. Bu yerde birbirinden güzel çiçekler, tadına doyum olmaz yiyecekler vardır. Hiç kimsenin haberi olmadan yıllarca yaşar gider Şahmaran ta ki onu insan Camsab görene kadar.

Camsab ormanda içi bal dolu bir kuyu bulur ve arkadaşlarının yardımı ile kuyuya iner ve tüm balı yukarı verir. Arkadaşları ise daha fazla bal almak için onu kuyuda bırakarak giderler. Camsab çok çabalar ama kuyudan çıkamaz. Tam umudunu kesmişken kuyuda iğne deliği kadar bir oyuk görür ve bu deliği iyice oymaya başlar. Camsab sonunda Şahmaran'ın gizli mekanına girer. Şahmaran Camsab'dan olanları dinler ve ona zarar vermeyeceğini istediği gibi bahçede yaşayabileceğini söyler. Yıllar sonra Camsab ailesini özler ve Şahmaran'a gitmek için yalvarır. Şahmaran kimseye burayı söylememesi ve asla hamama gitmemesi şartıyla ona izin verir.

Şahmaran Efsanesi
Camsab sözünde durur ve kimseye gördüklerini anlatmaz, hamama da gitmez. Uzun yıllar sonra oraların hükümdarı Keyhüsrev hastalanır. Vezir çarenin Şahmaran'ın etini yemek olduğunu söyler. Herkesi hamama toplarlar. Camsab dirense de zorla götürürler ve hamama girince vücudu pullarla kaplanır. Camsab'a türlü işkenceler ederek Şahmaran'ın yerini öğrenirler. Hükümdar ve adamlarını karşısında gören Şahmaran "Ben insanoğlunun vefasızlığını bilirim ama ne çareki sana kıyamadım" der.  Şahmaran Camsab'a  son olarak "Beni toprak çanakta kaynattıklarında ilk suyumu sana içirtmek isterler içme, ilk suyu vezire içir ikinci suyu sen iç, etimi de hükümdara yedir" der. Camsab dediklerini yapar ve ilk suyu vezire içirir, ikinci suyu kendi içer, Şahmaran'ın etini de hükümdara yedirir. Sonunda Vezir zehirlenip ölür, hükümdar da iyileşir ve Camsab'ı vezir yapar.

Efsaneye göre yılanlar başları Şahmaran'ın öldüğünden hala habersizler. Öğrendiklerinde tüm yılanların Tarsus'u basacağına inanılır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme