İlk Göz Ağrısı Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

İlk göz ağrısı deyimi  genellikle ilk doğan çocuk ya da ilk sevgili için kullanılmaktadır. Yani kişinin en çok değer verdiği ya da en önde tuttuğu kişilere ilk göz ağrısı denir. Birçok deyimimizin olduğu gibi ilk göz ağrısı deyimimizin de ortaya çıkış hikayesi vardır. Dilersenin bu deyim niçin kullanılır olmuş açıklayalım.
Günümüzdeki gibi teknolojik üstünlük temeline dayanan savaşların olmadığı dönemlerde göğüs göğüse kılıç kalkanlı savaşlar daha çok olurdu. Anadolu'nun en ücra köşelerine kadar hemen hemen her evden bu savaşlar için askere giden en az bir bazen de birden fazla erkek olurdu. Bu askerler giderken geride analarını, eşlerini, çocuklarını, sevgililerini, sözlülerini, nişanlılarını bırakırlardı. Geride kalanlar vatanı için çarpışan yiğitleri ile her ne kadar gurur duysalar da onların hasreti ve ayrılığın acısı ile g-her gün gözyaşı dökerlermiş.
Özellikle daha sevdiğine kavuşamayan, doyamayan bu genç kızların kuytu köşelerde gözyaşı dökmekten göz pınarları kurur ve ağrı gözlerinden eksik olmazmış.
Birbirlerine dert yanan içini döken genç kızlar terbiye icabı " Senin sevdiğin, nişanlın, kocan" gibi ifadeler kullanmazlar, bunun yerine "benim göz ağrımdan hiç haber yok" gibi ifadeler kullanırlarmış.
Günümüzde de en sevdiklerimizi kastederken bu deyimi kullanmaktayız. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme