Dilekçe Nedir ? Nasıl Yazılır ?

Özet : Türkçe Dersi, dilekçe nedir, dilekçe nasıl yazılır, okula yazılan bir dilekçe örneği, çöplerin toplanması ile ilgili dilekçe örneği,kurumlara dilekçe örneği, kurumlara yazılan dilekçe örneği


Dilekçe Nedir ?
             Bir beklenti , istek veya şikayeti resmi kurumlara bildirmek için yazılan yazılara dilekçe denir. Dilekçeler bildirme yazıları adı verilen gruba girmektedir . Özel bir konudaki isteklerimizi ya da düşüncelerimizi karşımızdaki insana mektup yazarak bildiririz . Dilekçelerin mektuplardan farklı tarafı ise resmi makamlara yazılması sebebiyle farklı bir dil ve sayfa düzeninin gözetilmesidir . Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında yazılan kalem gelmektedir . Dilekçe yazdığımız kalem  siyah ya da mavi mürekkepli olmalıdır . Kırmızı ya da başka renkler kullanılarak yazılan kalemler saygısızlık , edepsizlik ve ciddiyetsizlik ifade etmektedir . Dilekçe yazarken sayfanın en üst kısmına sayfa ortalanarak dilekçenin gönderileceği kurumun adı yazılır . Kurum adı yazılırken ya kurum adını oluşturan kelimelerin tamamı büyük harfle yazılır ya da her kelimenin ilk harfi büyük olur . Sonrasında ise satır başı yapılır dilek ya da şikayet açık ve anlaşılır bir biçimde dile getirilir .  Yeniden satır başı yapılarak dilekçe gönderilen kurum üst merci ise "gereğinin yapılmasını arz ederim " ; dilekçe gönderilen kurum alt merci ise "rica ederim" ifadeleri ile dilekçe bitirilir . Eğer dilekçeye ek dokümanlar sunulacaksa sol alt tarafa Ek(ler) yazılır ve ek dokümanlar maddeler halinde belirtilir . Adres de yine sol alt kısma yazılır . İsim , soy isim , imza ve tarih de sırasıyla sağ alt kısma yazılır .
         Hassasiyet gösterilerek ve kurallara uygun biçimde yazılmış bir dilekçe isteğimiz kanunlara uygun olduğu müddetçe işimizin hallolması adına büyük bir kolaylık  sağlayacaktır. Hayatımız süresince  çeşitli nedenlerle dilekçe yazmak zorunda olduğumuz için her vatandaş mutlaka dilekçenin nasıl yazılması gerektiği hususunda  bilgi sahibi olmalıdır. Önceki dönemlerde okuma yazması olmayan vatandaşlara bu hususta yardımcı olanlara “arzuhalci” adı veriliyordu .
Dilekçe Örneği

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme