Sakla Samanı Gelir Zamanı

Özet : Sakla samanı gelir zamanı atasözü ile ilgili kompozisyon örneği . 

        Günümüz dünyası anlık yaşamayı, sürekli tüketimi ve savurganlığı özendirici binlerce reklam ve yayınlarla bizleri savurganlığa yönlendirmektedir. Tutumlu davranışlar gösteren insanları bu savurganlık içerisinde çoğu zaman cimrilikle suçladığımız olmuştur. Ancak cimrilik ve tutumlu olmak aslında birbirinden çok farklı kavramlardır.

      “ Sakla samanı gelir zamanı” atasözü lüzumsuz gördüğümüz ve bir kenara attığımız şeyleri zamanı geldiğinde mutlaka bir işe yarayacağıdır. Tabiki burada dikkat etmemiz gereken nokta bir işe yarar diye ne var ne yok doldurup evleri çöp eve dönüştürmek değildir. Çoğumuz yeri geldiğinde küçücük bir çivinin ya da bir parça ipin bulunamaması sebebiyle sıkıntı yaşamışızdır. Bunun sebebi zamanında elimizde olan küçük şeyler işe yaramaz mantığıyla atmamızdır. Ya da toplum olarak şöyle bir özelliğimizde kullandığımız bir şeyi sonuna kadar bitirmeden yenisiyle değiştirmektir. Bu da savurganlığın bir çeşididir. Çocukluğumuzu bir düşünelim. Teneke yağ kutularını içleri boşalınca annelerimiz hiçbir zaman atmamıştır. Mutlaka bir işe yarar diye temizleyip bir kenara kaldırmışlardır. Zamanı geldiğinde de hiçbir şey bulamasalar da en azından saksı olarak evlerimizi güzelleştirmiştir. Ancak günümüzde çoğumuz böyle düşünmüyoruz ve kaldırıp çöpe atıyoruz. Bu da aile ekonomisi ve milli kaynakların boşa kullanılması sonucunu doğuruyor. Aslına bakarsanız günümüz toplumu insanları tüketime yöneltmekle birlikte aynı zamanda bu tüketim beraberinde tutumlu olmayı da gerektiriyor.

       Hayatımız boyunca elimize geçen şeyleri küçük büyük demeden nasıl etkili şekilde kullanırım diye düşünmek bize hem maddi hem de manevi kazançlar sağlayacaktır. Unutmayalım ki hiçbir şey gereksiz değildir ve günü gelir kullanım alanı doğar.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme