Tasarruf Etmenin Önemi

     Tasarruf gerek maddi kaynakların gerekse manevi kaynakların gereğinden fazla harcanmaması için gerekli önlemlerin alınması demektir. Tasarrufun karşıtı savurganlıktır. Savurgan insanlar ellerindeki kaynakları gereğinden fazla kullanırlar.

     Tasarruf etmek bize maddi anlamda kar sağlayacağı gibi geleceğimiz için de son derece önemlidir. Bireysel olarak düşündüğümüzde tasarruf eden insanlar ailesinin geçimini daha rahat sağlar ve başkalarından beklenti içerisine girmeden hayatını devam ettirir. Bu insanlar harcamalarını orantılı bir biçimde yaptıkları için gereksiz harcamalara, ihtiyacı olmayan şeyleri alma gibi savurganlıklara girmez.  Tasarrufun ikinci faydası ise hem bireyi ilgilendirirken hem de tüm insanlığı ilgilendirir. Hepimizin bildiği gibi dünyadaki bazı kaynaklar kendisini yenileyemiyor. Yani kullanıldığında eksiklerinin tamamlanması mümkün olmayan kaynaklar vardır. Su, petrol vb. kaynaklar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu tür kaynakların tasarruflu kullanılması ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü bu kaynaklar sürekli azalmaktadır ve bir gün mutlaka bitecektir. Bu kaynakları harcarken hepimizin yapması gereken gelecek kuşakların haklarını gasp ettiğimizin farkında olmaktır.

     Tasarruf yalnızca maddi konularda olmaz demiştik. İnsan hayatının her anında tasarrufu benimsemelidir. Konuşurken kelimeleri tasarruf etmeli ,vaktini boş işlerle harcamayarak zamanını tasarruf etmeli ve daha birçok alanda tasarruf etmelidir.

     Tasarrufla cimriliği birbirine karıştırmamak gerekir. Cimrilik gerektiği yerde bile harcamaktan korkmak demektir, oysa tasarruf gerektiği yerde harcama yapmaktan çekinmeden ama gereğinden fazlasını da harcamakla demektir. İlahi olarak da tasarruf Allah’ın kullarına emrettiği bir meziyettir. Ayette “ Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyin.” denilmektedir. Çünkü tasarrufu bilmeyenler fakirleşmeye mahkumdur. Bu yüzden hayatımızın her anında tasarruf bilinci ile hareket etmeliyiz. 

1 yorum:

  1. Merhabalar 😇 Yazınızda verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkürler, emeğinize sağlık. 👍🏻 İzniniz olursa ben de ‘’Tasarruf Etmemizi Neler Zorlaştırır?’’ başlıklı blog yazımı sizlerle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/tasarruf-etmemizi-neler-zorlastirir Umuyorum, faydalı olur. 💙 Keyifli okumalar dilerim, sevgilerimle 🌼

    YanıtlaSil

Deneme