Lafla Peynir Gemisi Yürümez Deyiminin Hikayesi

Lafla Peynir Gemisi Yürümez Deyiminin Anlamı ve Açıklaması

Lafla peynir gemisi yürümez deyimi ; yalnızca konuşmak, alt yapısı olmadan yapılamayacak sözler vermek manasında kullanılan bir deyimdir. Bu deyime muhatap olan insanlar bir söz söylerken o sözü nasıl gerçekleştireceği, verdiği sözü gerçekleştirebilmek için hangi projeleri olduğu gibi konular hakkında hiç konuşmaz. Yani tabiri caizse bol keseden atar. Böyle insanların toplumda çok fazla örneği vardır. Hani kahvehanelerde oturup da memleket kurtaran tipler vardır ya işte onlar için bu deyim sıkça kullanılmaktadır. Deyimi açıkladıktan sonra isterseniz bu deyimin ortaya çıkış hikayesine geçelim :

Lafla Peynir Gemisi Yürümez Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

Söylentiye göre vaktiyle İstanbul'da, Edirneli Aksi Yusuf isimli bir peynir tüccarı vardır.  Hilebaz ve cimri bir adam olan Aksi Yusuf Trakya'dan getirttiği peynirleri İstanbul'da satar, İstanbul'da satttıktan sonra elinde kalan peynirleri de deniz yolu ile İzmir'e gönderirmiş. Fırsatçı bir yapısı olan Aksi Yusuf İzmir'de peynir fiyatları yükselmeye başlayınca elinde ne kadar peynir varsa gemilere yükleterek İzmir'e göndermek için hazır bekletirmiş.  Geminin nakliye parasını vermemek için de sürekli kaptanları oyalar durur ve  "Hele peynirler sağ salim İzmir'e bir varsın da, nakliye parasını fazla fazla veririm" diyerek geçiştirip dururmuş. Birkaç defa Aksi Yusuf tarafından kandırılan gemi kaptanlarından biri yine aynı lafları duyunca parlayıvermiş :

-Geminin tayfalarına paraları ödenecek. Eğer navlunu ( nakliye parası ) vermezsen Sarayburnu'nu bile dönmem,

Aksi Yusuf her zaman yaptığı gibi yine aynı lafları söylemiş :

-Hele peynirler İzmir'e sağ salim ... demeye başlar başlamaz kaptan lafı yapıştırmış.

-Efendi, lafla peynir gemisi yürümez. Geminin yürümesi için kömür lazım, yağ gerekli..

Aksi Yusuf kaptanın kesin tavrını görünce çaresiz parayı ödemiş. Parayı ödedikten sonra  akşama kadar şu cümle dilinden düşmemiş.

-"Lafla peynir gemisi yürümez" .

Daha sonra bu söz "yaparım, ederim" deyip de hiçbir şey yapmayanlar için kullanılan bir deyim olarak günümüze kadar gelmiş. Ne dersiniz günümüzde de modern "Aksi Yusuflar" artarak devam etmiyor mu ?


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme