Taşıma Su İle Değirmen Dönmez

Taşıma su ile değirmen dönmez atasözü toplumsal kurallardan birisi olan çalışmak üzerine yoğunlaşılan bir konudur. Bu atasözünde kısaca bir şeyin kaynağı bizde olmazsa yapılan her türlü eylem bir gün muhakkak son bulacak daha da kötüsü o eylemin başarılı olamayacağı ifade edilmektedir. Gerçekten de çevremize baktığımızda eğer ki bir işin kaynağı yanımızda değil de ödünç ya da dışa bağımlı isek her yönden zarar etmiş oluruz. Bu zarar belki kısa vadede karşımıza çıkmada uzun vadede muhakkak bizi etkiler.

Özellikle kaynaklarımızı kullanırken ve ya bir işletmede iş yürütürken işletme için gerekli olan her şeyin kolay ve devamlı temin edilebilir düzeyde olmalıdır. Örneğin bir inşaat yapacağız. Normalde 5, 6 kamyon kuma ihtiyaç var ama biz azar azar , küçük küçük parçalarla ordan burdan kum getirmeye başlarsak hem maddi olarak hemde zamandan büyük kayıp aşarız. Daha da önemlisi belki o malzemeyi temin de edemeyebiliriz. O zamanki zaman ve enerji de yapılan israf çok olur. Ya da bir baaşka örneğe bakacak olursak bir ailede çalışan kimse yok komşuları devamlı yardım ediyo, eşi dostu maddi konularda yardım ediyor. Bir evin aylık geçimini sağlayabilmesi için belli paraya ihtiyaç vardır. Bugün birileri o parayı verebilir, belki geçmiştede devamlı yardım aldı peki ya gelecek? Gelecekten emin mi insan o halde düzenli bir işi olmadığı taktirde elbette bir süre sonra sıkıntıya düşecektir İnsan.

Evet örneklerde de gördüğümüz gibi bizler bilinçli insanlar olarak bir iş yapmaya başlamadan önce gerekli eşyalar, malzemeler hepsi tamam olmalı, oradan buradan parça parça alarak iş yürütülmemeli. İş yaparken hem zamandan hem malzemeden hemde emekten yana olarak kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmalı sanayide, tarımda dışa bağlı olmamalıyız.

1 yorum:

Deneme