Sabır

     Hayatta mutluluklar, güzellikler, eğlenceli anlar olduğu gibi zaman zaman sıkıntılar, dertler, kederler ve olumsuzluklar da yaşanmaktadır. Sabır bu gibi durumlarda soğukkanlılığını kaybetmemek, içinde bulunduğu durumdan er ya da geç kurtulacağına kişinin inanması demektir.

     Yaşanan sıkıntılar ne kadar büyük olursa olsun erdemli insanlara düşen metanetini korumaktır. Atalarımız sabrın önemini anlamamız açısından “sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır” demişlerdir. Evet sabretmek zordur adeta zorlu bir sınavdır ama bu sınavı atlatmayı bilenler sonunda kazanacaklardır. Hayatın acı yüzü ile karşı karşıya kalanlar için en büyük ilaç sabırdır. Böyle zamanlarda sabretmeyi bilmeyenler hayata küserler ve hayat onlar için çekilmez hale gelir.

    Bazen başımıza gelenlere adeta isyan ederek “hep mi benim başıma gelir, hep ben mi bunları yaşayacağım” gibi sözler söyleriz. Ancak şunu unutmamak lazım ki bu tür sözler bize hiçbir zaman fayda sağlamayacaktır. Fayda sağlamadığı gibi bizi ruhen de yıpratacaktır. Atalarımız “sabreden derviş muradına ermiş” sözünü söylemiştir. Bu söz de bize şunu gösteriyor ki acılar, üzüntüler karşısında isyan etmek değil sabır göstermek lazım ki sonunda feraha erelim.

     Sabır zor gelir ama emin olun ki sonunda aydınlık ve huzur varır. Sabretmeyi kendine rehber edinenler yaşadığı sıkıntılar karşısında daha güçlü olur ve bu sıkıntılardan kurtulma konusunda kararlıdır. Özellikle genç yaşlarda sabır konusuna özel önem vermeli ve bunu hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.

6 yorum:

Deneme