Merak İle Bilimsel Gelişmeler Arasındaki İlişki

     Merak insanların herhangi bir konu ile ilgili öğrenme isteği olarak tanımlanabilir. Hepimizde az ya da çok olsun merak duygusu vardır. Merak duygusu insanların öğrenme istekleri ile alakalıdır. Yani öğrenmek isteyen insanlar meraklı olurlar.

     Bilimsel gelişmelerin merak duygusu ile çok yakından ilgisi vardır. Her bilimsel ve teknolojik gelişmenin kökeninde merak yatmaktadır. İnsanların hayatını kolaylaştıran gelişmelerin kökeninde insanların araştırma ve hayatı kolaylaştırma istekleri yatmaktadır. Mesela telefonun icatını düşünelim. İnsanların çok uzak yerlerdeki tanıdıkları ile görüebilmesi için ne yapılabilir düşüncesi bu icadın temelini oluşturmuştur. Yani bilimsel bir gelişmenin temelinde hem ihtiyaç var hem de bu ihtiyacın nasıl karşılanacağının merak edilmesi düşüncesi vardır.

     Albert Einstein hiçbir özel yeteneğinin olmadığını yalnızca tutkulu bir meraklı olduğunu söylüyor. Yani büyük işler işler yapabilmek için çok zeki ya da yetenekli olmaya gerek yok. Meraklı olmak ve araştırıcı bir kişiliğe sahip olmak büyük işler yapabilmemizi sağlar. Bilimin ve teknolojinin bu güne gelmesinde merkın çok büyük bir payı vardır. Bilim insanları sürekli kafasında soru işaretleri dolaşan insanlardır. Sorularına cevap aramak için yılmadan çalışmalarının sonucunda buluşlara imza atmışlardır.

     Etrafına meraklı ve araştıran gözlerle bakan insanlar çoğu insanın fark eemediği ayrıntılara ulaşabilirler. Bu yüzden meraklı olmak ve sürekli kendi kendimize doğayla, evrenle ilgili sorular sormalıyız.

1 yorum:

  1. çok teşekkürler özellikle albert einstein örneğine bayıldım sağolun elinize sağlık... :)

    YanıtlaSil

Deneme